-
La nova estructura reforça l’AQU com un instrument estratègic en la internacionalització, la millora i l’especialització de les universitats catalanes
-
El secretari d’Universitats i Recerca destaca el “consens polític” en l’aprovació de la legislació que consolida el posicionament europeu d’AQU Catalunya
El Parlament ha aprovat avui la llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) que la dota de major independència, flexibilitat i transparència per consolidar el seu posicionament europeu en l’European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). La nova estructura prevista reforça AQU Catalunya com un instrument estratègic per impulsar l’assoliment dels reptes de futur de les universitats catalanes.
Fins ara, AQU Catalunya estava emmarcada en la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC). Dotar-la d’una llei pròpia permet, en paraules del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, “enfortir els estàndards internacionals” de l’Agència gràcies a una major flexibilització amb la creació més àgil de comissions, més independència amb l’enfortiment de la governança, amb la incorporació dels estudiants i altres agents socials al Consell de Direcció de l’AQU, i més transparència amb la posada en marxa de la Comissió d’Apel·lacions, entre d’altres mesures. Una altra de les novetats significatives de la llei, és l’establiment d’un contracte programa amb el Govern per enfortir la continuïtat d’actuacions de l’Agència.
Així mateix, la nova llei permet erigir AQU Catalunya com un element clau en els sistema universitari per afrontar els reptes de futur: internacionalització i especialització de les universitats catalanes, així com en la flexibilització dels graus i amb la potenciació de la carrera acadèmica del professorat. “L’AQU sempre ha estat un factor afavoridor de l’excel·lència de les universitats catalanes i la seva tasca es reflecteix en el posicionament del nostre sistema en els rànquings internacionals”, ha destacat Castellà.
En aquest sentit, el director general d’Universitats, Lluís Jofre, ha assegurat que “la nova llei reforça el paper de l’Agència com un instrument estratègic del sistema català”. Les eines amb les que la llei dota l’AQU permeten “donar un pas més en els processos d’avaluació” i, per tant, tindrà “una repercussió directa en la qualitat de les universitats catalanes”, en opinió de Jofre.
Concretament, la llei atribueix noves funcions a l’Agència, entre les quals destaquen l’avaluació, la certificació, l’auditoria i l’acreditació de la qualitat a les universitats i centres d’educació superior, així com l’avaluació de l’activitat desenvolupada pel personal investigador de les universitats. També podrà analitzar les tendències en l’educació superior i el seu desenvolupament nacional i internacional, assessorar les universitats per promoure l’excel·lència dels serveis que presten i elaborar informes sobre els dèficits de qualitat que en detecti.
D’altra banda, el secretari d’Universitats i Recerca ha celebrat el “consens polític” en la negociació i l’aprovació de la llei, un consens que “sempre ha estat present en la història d’AQU Catalunya”.
Orígens de l’AQU
El Govern i les set universitats públiques catalanes van constituir l’any 1996 el Consorci Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya, que l’any 2003 amb la Llei d’Universitats de Catalunya va passar a denominar-se Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya). Posteriorment, amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia del 2006 i l’atribució de la competència compartida sobre l’avaluació i la garantia de la qualitat i de l’excel·lència de l’ensenyament universitari, i també del personal docent i investigador, AQU Catalunya esdevé un instrument estratègic del sistema universitari català.
En l’àmbit internacional, AQU Catalunya és present a Europa des de l’any 2000 i ha estat la primera de l’Estat a ser reconeguda internacionalment en el compliment dels estàndards i de les directrius de qualitat europeus, a través d’una avaluació externa coordinada per l’ENQA. Aquesta acreditació ha permès que hagi estat una de les primeres agències externes de qualitat universitària a ser inclosa a l’European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR).
1