Mapa de recerca i innovació a Catalunya
  • L’eina presenta de forma comunicativa i visual el sistema de recerca ambiental de Catalunya
 
  • Proporciona informació de base per a la millora del treball en xarxa dels diferents actors i ofereix noves oportunitats per a la transferència tecnològica i de coneixement
 
  • Un 40% dels centres de recerca de Catalunya disposen de línies de recerca ambiental i més de la meitat dels centres tecnològics desenvolupen línies d’R+D+I vinculades al medi ambient
 
 
La Direcció General de Polítiques Ambientals, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha presentat el Mapa d’actors de recerca i innovació ambiental de Catalunya. Aquesta eina permet visualitzar les unitats que realitzen recerca i innovació ambiental a Catalunya i mostrar el coneixement científic que produeixen en aquest àmbit.
 
El mapa analitza bàsicament tres tipologies d’unitats d’R+D+I: recerca, desenvolupament i innovació. En concret:
 
  • Grups de recerca reconeguts en l’àmbit de la recerca ambiental, de l’entorn i del territori, per part de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca.
  • Centres de recerca del sistema CERCA i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, que desenvolupen recerca bàsica a Catalunya orientada a l’impacte científic i econòmic i a la millora del benestar social.
  • Centres tecnològics adscrits a la xarxa TECNIO, que identifica els centres i grups universitaris experts en recerca industrial i transferència tecnològica a Catalunya.
 
El mapa identifica i classifica les línies de recerca i innovació en funció de diferents eixos temàtics, com ara el canvi climàtic, la biodiversitat, l'aigua o l'energia. De forma molt gràfica i intuïtiva, permet consultar quines i quantes unitats fan recerca i innovació ambiental a Catalunya, a través d’ unes fitxes descriptives, i quines són les seves principals línies temàtiques.
 
L’eina identifica 217 unitats d’R+D+I ambiental a Catalunya. Més de la meitat (114) són grups de recerca, 51 són centres tecnològics i 27 són centres de recerca. Un 40,9% del total de centres de recerca de Catalunya disposen de línies de recerca ambiental i un 53% dels centres tecnològics desenvolupen línies d’R+D+I ambientals. Per temàtiques, el 19% fan referència al canvi climàtic, el 17%, a la planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural, el 16% a la gestió i planificació de l’aigua per a un ús sostenible i el 14% a l’energia.
 
 
Promoció de la recerca i innovació en sostenibilitat
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, duu a terme  una sèrie de funcions en relació a la recerca i la innovació en sostenibilitat a Catalunya, entre les quals hi ha el suport a projectes i iniciatives de R+D+I i la promoció del contacte entre agents públics i privats per tal de valoritzar la R+D+I del país.
 
En aquest sentit, el mapa proporciona informació de base per a la millora del treball en xarxa entre els actors i, per tant, en fomenta la cohesió. També contribueix a la implementació, entre d’altres, del Pla d’Economia Verda i de l'Economia Circular, i de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent, ja que permet identificar els centres i unitats en R+D+I especialitzats en el desenvolupament de projectes en ecoinnovació a Catalunya. Finalment, ofereix oportunitats per a l’enfortiment de les col·laboracions entre l’Administració i els grups de recerca i tecnològics per fomentar la transversalitat en matèries com el canvi climàtic i aigua, la biodiversitat i el canvi global, la producció i consum sostenible, entre d’altres, i que s’impulsi l’ecoinnovació.
 
 
Oportunitats de finançament per impulsar projectes europeus en matèria de medi ambient i energia
 
La presentació del Mapa s’ha dut a terme durant la Jornada Ajuts europeus per a projectes ambientals i d'energia: Programa LIFE, que ha tingut lloc a la seu d’ACCIÓ. L'objectiu de la trobada ha estat el de difondre les oportunitats de finançament dins del Programa LIFE Medi Ambient i Acció pel clima. La jornada, que ha comptat amb l’assistpència d’unes 120 persones, s’ha centrat en els avenços del nou programa i dels nous instruments de finançament, com el Natural Capital Financing Facility i el Private Finance for Energy Efficiency. Aquest programa està destinat tant a empreses com a entitats i institucions públiques que vulguin desenvolupar projectes innovadors en el camp de la sostenibilitat.
 
Catalunya és una de les regions europees amb una taxa de finançament més alta per part de la UE. En especial, ha estat líder en el marc del programa LIFE. Això ha permès impulsar importants projectes internacionals en camps com ara l’adaptació al canvi climàtic, la preservació de la biodiversitat i l’impacte ambiental, la gestió forestal o l’energia, liderats per centres de recerca, universitats, entitats o la pròpia Generalitat de de Catalunya.  
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 354