Territori

Imatge

Santi Vila: "L'èxit de l'impost de pisos buits és la seva mobilització, no la recaptació"

El Parlament aprova la Llei de regulació de l'impost que gravarà les persones jurídiques i les administracions públiques quan tinguin pisos buits durant més de dos anys

query_builder   8 juliol 2015 17:27

event_note Nota de premsa

Santi Vila: "L'èxit de l'impost de pisos buits és la seva mobilització, no la recaptació"

El Parlament aprova la Llei de regulació de l'impost que gravarà les persones jurídiques i les administracions públiques quan tinguin pisos buits durant més de dos anys

·         El Parlament aprova la Llei de regulació de l’impost que gravarà les persones jurídiques i les administracions públiques quan tinguin pisos buits durant més de dos anys en municipis amb demanda acreditada
 
·         L’import que es recapti mitjançant aquest gravamen permetrà al Govern doblar el pressupost destinat a la compra d’habitatge públic i incrementar en un 10% el parc de pisos en lloguer social
 
·         L’anunci de la creació de l’impost ja ha estimulat les entitats financeres a cedir 1.500 pisos que tenien buits a la Generalitat
 
El Parlament ha donat llum verd avui a la Llei de creació de l’impost sobre els pisos buits que va aprovar el Consell Executiu tot just fa un any, el mes de juliol de 2014. Aquesta mesura té per finalitat estimular les entitats financeres propietàries d’una important bossa de pisos perquè els posin en lloguer. Es calcula que afectarà com a mínim 15.000 habitatges situats en els 72 municipis amb major demanda i s’estima que tributarà una mitjana anual d’entre 1.000 i 2.000 euros per pis buit.
 
La nova norma preveu aplicar l’impost en el cas d’habitatges desocupats durant més de dos anys sense causa justificada. Les persones físiques i les entitats del tercer sector de la xarxa d’inclusió social estaran exemptes de l’aplicació d’aquest gravamen, mentre que sí s’aplicarà a les entitats financeres i a l’administració autonòmica i local si tenen pisos desocupats en zones de forta demanda. Segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en seu parlamentària, “serem exigents amb tothom” per tal de “garantir el dret social a un habitatge digne”.
 
Cal tenir en compte que la situació de crisi econòmica ha reduït fins a mínims històrics la demanda d’habitatges de compra, mentre que s’ha incrementat la de lloguer, especialment a un preu assequible per a la majoria de la població. En aquest sentit, s’estima que a Catalunya hi ha uns 80.000 pisos, només de nova construcció, pendents de vendre. No obstant això, una part important d’aquest estoc acumulat es troba en mans d’entitats financeres, a falta de compradors.
 
És per aquest motiu que, tal com ha emfasitzat Vila, “l’objectiu d’aquesta Llei mai serà recaptatori”, sinó que “l’èxit de l’impost és la mobilització del parc d’habitatges buits que tenim a Catalunya”.
 
En aquesta línia, la Llei preveu un conjunt de bonificacions, en funció de quants pisos vagi posant en lloguer assequible el titular, bé directament o bé cedint-los a borses de mediació per al lloguer social, a les administracions o a les entitats socials. Les bonificacions són les següents:
 
·         Si el titular destina del 5 al 10% dels habitatges a habitatge assequible, obtindrà una bonificació del 10% de quota.
·         Si destina entre el 10 i el 25% a habitatge assequible, es  beneficiarà d’una bonificació del 30%.
·         Entre el 25 i el 40% tindrà un 50% de bonificació de quota.
·         Si hi destina més del 40% la bonificació serà del 75%.
·         Finalment la bonificació serà del 100% quan es destinin a lloguer social més del doble dels habitatges buits que estiguin subjectes a l’impost.
Tot i que la recaptació no és la voluntat primordial de la Llei, “sí que es preveuen ingressos, concretament uns 8 MEUR”, ha comentat el conseller. Aquesta xifra  es destinarà a engruixir la partida destinada a la compra de pisos per a lloguer social, que el Departament tenia establerta també en 8 MEUR per aquest 2015.
 
Així doncs, “entre aquest any i el vinent comprarem més de 1.400 pisos per augmentar un 10% el parc públic de la Generalitat”, ha anunciat Vila.
 
Un total de 1.530 pisos cedits
 
El conseller de TES ha recordat que “fa dos anys no hi havia ni un sol habitatge al parc públic cedit per una entitat financera”. En canvi, des que el Govern va anunciar la creació d’aquest nou impost, “ja tenim el compromís per cedir-nos més de 1.530 pisos”, cosa que dóna la mesura per “avaluar el grau d’estímul” que comporta l’existència d’aquest gravamen.
 
D’aquests 1.530 pisos cedits per entitats financeres, 900 procedeixen de la Sareb; 230 més, de Bankia, i 400, de CatalunyaCaixa
 
El conseller Vila ha aprofitat per fer balanç de les mesures impulsades aquesta legislatura per afavorir l’accés de la ciutadania a l’habitatge, assegurant que “tenim el convenciment que hem lluitat de manera exemplar”. En aquest sentit, ha recordat que enguany s’arribarà a unes 40.000 famílies beneficiàries d’ajuts del Govern, front les 25.000 que s’atenia l’any 2012.
 
GRàfic
Igualment, l’estoc de pisos públics buits ha passat de més de 3.500 el gener de 2011 a menys de 900, un descens que el conseller ha valorat com a “indicador de la qualitat de la gestió” del parc de la Generalitat. Per acabar, ha recalcat que s’ha aconseguit rebaixar en una mitjana del 25% el preu de lloguer que paguen els inquilins d’aquest parc públic.
Gràfic

4  

Fitxers adjunts

Gràfic ajuts al pagament de l'habitatge

Gràfic ajuts al pagament de l'habitatge
JPG | 154

Gràfic baixada de preus HPO

Gràfic baixada de preus HPO
JPG | 199

Gràfic d'habitatges públics desocupats

Gràfic d'habitatges públics desocupats
JPG | 161

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1368

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia