Agricultura incentivarà amb 17 milions d’euros la cooperació per a la innovació al sector agroalimentari i forestal a través de les noves línies d’ajuts a la creació de Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles impulsades en el marc del Pla de desenvolupament rural 2014-2020
Durant l’any 2014, s’han executat 67 actuacions en matèria d’innovació agroalimentària i sobre futures actuacions en aquest àmbit
El conseller visita l'IRTA, vaixell insignia de la recerca, la innovació i la transferència en l'àmbit agroalimentari a Catalunya i referent internacional
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha presidit avui el 2n Consell Català de la Innovació Agroalimentària de Catalunya, celebrat als Serveis Centrals del Departament a Barcelona, amb l’objectiu de fer balanç de les actuacions realitzades durant l’any 2014 en matèria de R+D+I de l’àmbit agrari, agroalimentari i forestal de Catalunya, i d’exposar els principals projectes i línies de treball iniciats durant l’any 2015 o previstos per als pròxims mesos.
El conseller ha remarcat “les oportunitats que s’obren amb el nou Pla de desenvolupament rural (PDR 2014-2020) en aquest àmbit”, i ha anunciat “la creació de noves línies d’ajut per incentivar la cooperació per a la innovació en el sector agroalimentari i forestal mitjançant la subvenció a la constitució de grups operatius, la redacció de projectes innovadors i la realització de projectes pilot, que estaran dotades amb un total de 17 milions d’euros.”
Ciuraneta ha volgut aprofitar la celebració del 2n Consell Català de la Innovació Agroalimentària per posar en valor els actius d’un sector que “ha estat capaç de resistir la crisi i créixer en competitivitat, internacionalitzar-se i consolidar la seva presència en els mercats gràcies al talent, la innovació i la col·laboració estreta entre el món científic, les administracions i les empreses vinculades a l’agricultura del coneixement”, i ha destacat que “Catalunya és un referent mundial de l’agricultura del segle XXI en innovació i transferència”.
En el balanç d’actuacions realitzades, el senyor Joan Girona i Gomis, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, ha presentat la Memòria d’actuacions de l’any 2014 del Pla estratègic de recerca, transferència i innovació agroalimentària de Catalunya 2013-2020 que conté la informació sobre les 67 actuacions que la Generalitat de Catalunya ha executat en l’àmbit de la R+D+I agroalimentària durant aquest període.
D’entre les anteriors actuacions, n’ha destacat la inclusió del sector agroalimentari a l’estratègia catalana d’especialització intel·ligent RIS3CAT; la definició de l’estratègia d’innovació del Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, i l’habilitació d’un web del Pla estratègic de R+I+T agroalimentària al portal RuralCat que recull informació i serveis d’interès per a tots els agents vinculats a la recerca, la innovació i la transferència tecnològica de l’àmbit agrari, agroalimentari i forestal de Catalunya.
Durant l’acte, també s’han exposat diferents actuacions programades per impulsar i fomentar la innovació agroalimentària a Catalunya. El Departament ha presentat els detalls de les noves línies d’ajuts a la creació i el funcionament de Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles impulsades en el marc del PDR 2014-2020 de Catalunya. Aquesta línia d’ajut, amb un pressupost total de 17 M€, incentivarà la cooperació per a la innovació al sector agroalimentari i forestal mitjançant la subvenció a la constitució de grups operatius, la redacció de projectes innovadors i la realització de projectes pilot.
Per part del Departament d’Empresa i Ocupació, el senyor Joan Sansaloni, gerent de Desenvolupament del Programa d’innovació empresarial d’ACCIÓ, ha presentat les convocatòries per a la creació de comunitats RIS3CAT, l’estratègia per a l’impuls dels grups TECNIO i els detalls del nou Programa d’impuls de la indústria agroalimentària. Finalment, per part del Departament d’Economia i Coneixement, el senyor Joaquim Ibáñez, cap de l’Àrea de Polítiques Sectorials Científiques i Tecnològiques de la Direcció General de Recerca, ha presentat l’actual política de fusió dels centres CERCA i el Programa de doctorats industrials amb les mesures específiques d’impuls al sector agroalimentari, i també el Conveni de col·laboració amb la Balsells Foundation i la University of California, Davis (UC, Davis) per establir el Programa de beques Balsells-Generalitat per dur a terme estudis de postgrau en l’àmbit de les ciències agrícoles.
El Consell Català de la Innovació Agroalimentària és un òrgan del Govern de la Generalitat de Catalunya creat pel Decret 109/2014, de 22 de juliol, del sistema de formació, transferència tecnològica i innovació en el sector agroalimentari a Catalunya (DOGC núm. 6671, de 24.7.2014). És un òrgan estable i permanent per a l’anàlisi i la implementació d’actuacions relacionades amb la R+D+I agroalimentària, forestal i del medi rural de Catalunya, i, entre altres funcions, vetlla per la implementació, l’impuls i la coordinació de les polítiques públiques de R+D+I agroalimentàries.
Formen part del Consell Català de la Innovació Agroalimentària, a més de les direccions generals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els departaments d’Economia i Coneixement, d’Empresa i Ocupació i d’Ensenyament, les universitats catalanes amb activitat en l’àmbit agroalimentari, les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i les associacions empresarials i les organitzacions sindicals més representatives del sector agroalimentari. En total, 26 representants de les entitats anteriors han assistit a l’acte celebrat avui.
El conseller visita Torre Marimon, la seu de l’IRTA
Precisament avui mateix, el conseller Ciuraneta, després de presidir el 2n Consell Català de la Innovació Agroalimentària de Catalunya, ha visitat les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Torre Marimon, a Caldes de Montbui (Barcelona).
L’IRTA és l’institut de recerca més gran de Catalunya que treballa en temàtica agroalimentària amb una visió transversal que li permet integrar capacitats i disciplines complementàries per generar solucions al llarg de tota la cadena. Amb 11 centres propis i 3 de concertats repartits en 19 ubicacions del territori català, l’IRTA disposa d’un capital humà format per 615 persones, de les quals 264 són investigadors i doctorands.
L’abast de la recerca a l’IRTA comprèn l’especialització investigadora en els àmbits de la producció vegetal i animal, la indústria alimentària, el medi ambient i l’economia agroalimentària.
L’IRTA és l’eina capdavantera de què disposa el Departament d’Agricultura per aportar als sectors agrari, ramader, pesquer i alimentari els coneixements i elements innovadors que els permetin millorar els processos i ser competitius en els mercats, tant en la producció com en la transformació d’aliments. D’aquesta manera, el Govern de la Generalitat contribueix a l’esforç del sector agroalimentari català per a ser punta de llança de l’activitat exportadora, de la creació de riquesa i de l’economia del nostre país basada en la connexió entre el coneixement i els mercats.
El centre de l’IRTA de Torre Marimon és on hi ha ubicats els Serveis Corporatius de l’IRTA, amb la seva direcció general al capdavant. Pel que fa a l’activitat de recerca que s’hi fa, els camps d’investigació comprenen la fructicultura, l’horticultura ambiental, la genòmica i la biotecnologia, la gestió integral de residus orgànics, la genètica i millora animals i la producció de remugants.
Durant la visita d’aquest matí, el conseller ha pogut escoltar directament dels investigadors de l’IRTA quines són les principals línies de recerca de Torre Marimon en els diferents camps i ha visitat les instal·lacions en què aquestes línies es desenvolupen.