• El conseller de Salut destaca la importància de poder disposar d’un instrument únic com aquest a l’Estat espanyol
  • Els informes de la Central de Resultats 2014 en els àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari i de salut mental i addiccions inclouen un monogràfic sobre la fractura de fèmur en pacients de més de 65 anys
Presentació dels informes de la Central de Resultats 2014
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat aquest migdia "la importància" de poder disposar d’un instrument com els informes de la Central de Resultats dels centres sanitaris públics de Catalunya que permet avaluar i identificar les millors pràctiques i alhora "aconseguir més bons resultats". El conseller ho ha dit durant la presentació, per quart any consecutiu, dels informes del 2014 en els àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari i de salut mental i addiccions, organitzada a Barcelona per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
 
Es tracta d’uns estudis que des de l’any 2010 recullen i analitzen els resultats i indicadors de qualitat de l’assistència dels centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), en una demostració més de l’exercici de transparència i retiment de comptes promoguts pel Govern. Boi Ruiz també ha subratllat que és tracta d’un instrument "prou consolidat", únic a l’Estat, i únic a Europa d’aquestes dimensions, que ha permès millorar "l'eficiència del sistema sanitari públic català".
 
Monogràfic sobre la fractura de fèmur en persones grans
Els informes inclouen el monogràfic "Impacte en la supervivència i despesa associada a la fractura de fèmur en les persones grans a Catalunya", on s’assenyala que aquesta fractura és causa de morbimortalitat funcional i deteriorament funcional important entre les persones grans a Catalunya, amb una despesa associada molt elevada.
 
Segons l’estudi, un total de 8.172 persones més grans de 65 anys van patir una fractura de fèmur l’any 2013 a Catalunya, cosa que representa una taxa anual de 5,93 per cada 1.000 habitants d’edat igual o superior als 65 anys i una incidència més alta entre les dones de 85 a 89 anys.
 
El monogràfic revela que l’estada a l’hospital d’aquests pacients és d’11,1 dies i que la mortalitat hospitalària és del 5% i l’anual del 24%. També assenyala que la despesa mitjana per pacient en els 12 mesos posteriors a la fractura és de 10.797 euros en comparació amb la dels 12 mesos previs que és de 4.076 euros. El 80% de la despesa es fa en els primers 6 mesos: el 62% correspon als ingressos hospitalaris i el 31% a l’ús de recursos sociosanitaris.
 
Davant d’aquestes dades, el Departament de Salut recomana algunes accions per prevenir caigudes. D’una banda, aconsella revisar la medicació, especialment els fàrmacs relacionats amb el risc de caigudes com són l’ús de benzodiazepines, molt freqüent en la gent gran i que augmenten el risc de deteriorament cognitiu, delírium, caigudes i fractures. I de l’altra, recomana revisar el mobiliari de la llar de les persones grans per tal d’assegurar-se, per exemple, que hi ha agafadors al bany, que no hi ha estores que puguin provocar caigudes o que la casa té una bona il·luminació.
 
Augmenta l’activitat quirúrgica en l’àmbit hospitalari
Els resultats dels hospitals del SICAT recullen una millora dels indicadors clínics. Segons l’estudi, ha augmentat l’activitat quirúrgica a partir del 2012: el nombre d’hospitalitzacions quirúrgiques han crescut prop del 7% entre el 2012 i el 2014, i al voltant del 5% des del 2009. D’altra banda, entre el 2012 i el 2014 el nombre d’hospitalitzacions mèdiques ha experimentat una disminució de més del 3%.
 
Pel que fa al percentatge global d’intervencions de cirurgia major ambulatòria ha augmentat des del 52,4% l’any 2009 al 58,4% l’any 2014, amb una variabilitat escassa entre els centres.
 
D’altra banda, el percentatge de mortalitat a 30 dies de l’alta hospitalària per les malalties greus seleccionades com un infart agut de miocardi, un ictus o una insuficiència cardíaca congestiva, ha experimentat una tendència a la baixa entre el 2011 i el 2014. Pel que fa a la mortalitat per fractura de coll de fèmur s’ha mantingut estable els últims anys.
 
Notable en l’atenció ambulatòria
L’estudi també destaca que l’índex de satisfacció global en l’atenció ambulatòria especialitzada a Catalunya és de 7,8 sobre 10. La fidelitat, entesa com a percentatge de població que manifesta que tornaria al mateix centre en cas de poder triar, se situa en un 82,9 % de resposta afirmativa.
 
Més urgències ateses
Segons els informes de la Central de Resultats, l’any 2014 s’han atès 3,2 milions d’urgències: el 87,2% als hospitals d’aguts i el 12,8% als CUAP. La majoria de les urgències ateses als hospitals (64,7 %) són del nivell 4 i 5, és a dir, de menys gravetat, i en el cas dels CUAP, la xifra és superior (84%).
 
Consum de fàrmacs
L’estudi també assenyala que Catalunya es troba per sobre de la mitjana de països europeus en consum de fàrmacs antiulcerosos i diversos estudis posen de manifest un ús excessiu d’aquests fàrmacs.
 
Àmbit sociosanitari
Entre els indicadors de l’àmbit sociosanitari destaca que el 43,9% dels pacients han millorat el seu estat funcional durant l’ingrés en un centre de convalescència.
 
Informe de l’àmbit de salut mental
Durant el 2014 els centres de salut mental d’adults (CSMA) han atès 169.919 persones,- 55.963 de les quals corresponen a nous casos-, i han realitzat una mitjana de 6,5 visites per persona. Aquesta xifra s’ha mantingut constant durant els darrers anys.
 
Pel que fa als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) durant el 2014 han atès 62.634 persones (25.136 corresponen a nous casos), xifra que s’ha incrementat un 27,6% en sis anys. Aquestes xifres s’expliquen en part perquè els centres detecten més i millor. Pel que fa a la mitjana de visites per pacient se situa a 6,2 a l’any.
 
L’edat mitjana dels nous casos atesos és de 10, 9 anys i el diagnòstic més freqüent continua sent el trastorn per dèficit d’atenció (TDAH), present en gairebé un de cada quatre pacients atesos, que representa un 22,7%.
 
El detall dels informes de la Central de Resultats es pot consultar en el següent enllaç:

2  

Fitxers adjunts

Presentació dels informes de la Central de Resultats 2014

Presentació dels informes de la Central de Resultats 2014
PDF | 909

Conseller de Salut, Boi Ruiz

Conseller de Salut, Boi Ruiz
JPG | 190