• El Govern de les Illes Balears ha acordat sol·licitar el reingrés a l’Institut Ramon Llull
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, expressa la seva satisfacció per la voluntat del nou Govern de les Illes Balears de reingressar a l’Institut Ramon Llull. “El reingrés de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull és una gran notícia per a la nostra cultura i la nostra llengua comuna”, ha manifestat el conseller en conèixer la notícia.
 
El Govern de les Illes Balears ha comunicat que en el Consell de Govern celebrat avui, s’ha acordat iniciar els tràmits pertinents per sol·licitar el reingrés a l’Institut Ramon Llull. Aquest Institut és un organisme públic creat amb l'objectiu de promoure a l'exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l'àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana en d'altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l'arquitectura.
 
El conseller de Cultura ha afirmat que aquest fet “és una conquesta democràtica de la cultura catalana perquè tornem a sumar a la projecció exterior”.
 
El Govern de les Illes Balears ha expressat en el seu comunicat que “la projecció exterior de la llengua i de la cultura catalana que es produeix a les Illes ha de recaure en un organisme potent, que aglutini no només les Illes Balears, sinó també tots els territoris de parla catalana. I aquest organisme és l’Institut Ramon Llull”.
 
La Generalitat de Catalunya i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears van crear l’Institut Ramon Llull el 5 d’abril de 2002 amb la voluntat de promoure i difondre la llengua i la cultura feta en aquest domini lingüístic a nivell internacional. El 2004 es va produir la primera sortida del Govern de les Illes Balears de l’Institut. El 2008 es va reincorporar, però el desembre de 2012 el Consell de Govern de les Illes va acordar, de nou, la separació del Consorci.
 
Actualment el Consorci és integrat per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.