- El sector esportiu català representa un 2,1 % del PIB
- Catalunya compta amb 38.790 espais esportius i també amb 16.234 entitats esportives, que suposen una ràtio de 414 habitants per entitats
- El 68,6% de la població catalana practica alguna activitat física o esportiva
- Durant l’any 2014, l’Escola Catalana de l’Esport (ECE) ha realitzat més de 160 cursos, amb 4.737 alumnes, dels quals 1.442 són dones i 3.295 homes
Entre els mesos de novembre de 1993 i juny de 1994, pocs mesos després de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, va tenir lloc el I Congrés de l’Esport Català, que va culminar amb l’elaboració del Llibre blanc de l’esport català.
20 anys després, la Generalitat de Catalunya ha impulsat el II Congrés de l’Esport Català per fer una reflexió conjunta que contribueixi a potenciar Catalunya com a país referent a Europa i al món en l’àmbit de l’activitat física i l’esport. Conscient de la importància de l’esport a Catalunya, el Govern va considerar convenient, amb la realització d’aquest Congrés, donar un nou impuls a un model d’èxit que treballa per generalitzar la pràctica de l’activitat física i per l’excel·lència en l’alt rendiment esportiu.
La Secretaria General de l’Esport, mitjançant el Consell Català de l’Esport, ha coordinat, amb el suport de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), el treball de les diverses comissions en què s’ha dividit el Congrés, que han comptat amb les aportacions dels diversos agents del sector.
S’han celebrat 28 reunions amb més de 500 persones convocades, com a experts, en els diferents àmbits. Paral·lelament, es van rebre via web més de 60 aportacions.
Principals conclusions del Congrés i accions de futur
Aquest dissabte s’ha celebrat la sessió plenària i de cloenda del Congrés amb la presentació pública de les propostes elaborades per les diferents comissions, amb més de 400 inscrits. Així, el sector esportiu del país ha manifestat el seu desig de tenir instruments d’Estat per tal que Catalunya esdevingui un referent a Europa i el món en activitat física i esport, la qual cosa permetria treure més profit del beneficis socials, econòmics i de projecció internacional del sector i afavoriria una major pràctica esportiva entre la ciutadania durant totes les etapes de la vida.
Cal dir que el debat es va estructurar en quatre grans comissions sectorials i una de territorial:
1. Àmbit de l’Activitat Física, Esport i Salut
2. Àmbit Formatiu, Educatiu i d’Esport Escolar.
3. Àmbit de Competició, Alt Rendiment i Esport Federat
4. Àmbit d’Empresa, Infraestructures i Turisme
5. Àmbit Territorial i de clubs de base
1