- Més de 200 regidores i regidors dels diferents municipis de Catalunya han volgut estar presents en aquesta trobada, iniciativa de la conselleria de cultura, que se celebra per primer cop.
- L'objectiu d'aquesta trobada ha estat oferir i posar a disposició de municipis i ajuntaments els serveis del Departament de Cultura.
Aquest dissabte ha tingut lloc, al Teatre Nacional de Catalunya, una trobada amb regidores i regidors de cultura dels diferents municipis del nostre país. A l'acte, presidit pel conseller de Cultura Ferran Mascarell, han intervingut els directors generals de totes les àrees del Departament, amb un mateix objectiu: donar a conèixer totes les eines i xarxes amb les que poden comptar tots els municipis i ajuntaments per fer de Catalunya un país que doni suport i enforteixi la cultura, treballant plegats.
El conseller Mascarell ha començat l'acte explicant el motiu de la iniciativa «amb els canvis democràtics, es produeix un període d'adaptació en el que costa agafar relació entre el govern de Catalunya i els municipis, és per aquest motiu que considerem important realitzar aquesta trobada doncs volem posar a la vostra disposició tots els serveis del Departament de Cultura», d'aquesta manera es posa a disposició de tothom l'administració del Departament, també ha convidat al diàleg i la col·laboració entre els Departaments.
Explicant la importància i el paper dels municipis, el conseller ha dit: «és impossible explicar la feina global sense la feina que es fa des dels municipis. Els ajuntaments sou la base d'un mateix projecte, sou els elements fonamentals per la configuració de la cultura a la nostra societat». I ha volgut agrair la feina que es fa de manera diària a les biblioteques, els centres cívics, els teatres municipals, els museus i fàbriques de creació.
En relació als valors de la cultura catalana, el conseller Mascarell ha volgut destacar els tres factors que la caracteritzen: el talent creatiu; el talent emprenedor i les seves iniciatives culturals; i el paper dels municipis: "La història cultural del país s'ha forjat als municipis, als ajuntaments. El factor emprenedor té un paper fonamental als municipis."
El conseller ha demanat cooperació entre la societat civil i el màxim conjunt de les administracions. Ha comentat la situació complicada que vivim degut a la crisi que ha afectat al conjunt dels ciutadans, que s'han vist obligats a prescindir o reduir el consum de llibres, cinema o teatre. També ha explicat com estan canviant els models de consum amb el sector digital però que hem de saber trobar els vincles adequats i positius per adaptar-nos a aquest nou model.
S'ha volgut destacar els actius amb els que comptem, des de les arts visuals, l'arquitectura i el disseny, fins les empreses creatives com les editorials i el nou sector del videojoc, passant per l'enfortiment del valor del patrimoni, amb els museus i les col·leccions que han fet que rebem més de 23 milions de visitants l'any.
El conseller ha acabat la seva intervenció afegint que "hi ha un element que no s'acaba mai, el talent creatiu".
Un cop finalitzada la intervenció del conseller, han intervingut els directors generals del Departament de Cultura, Jordi Sellas, Joan Pluma, Lluís Puig, Ester Franquesa, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. La cloenda de l'acte ha estat a càrrec de la secretària general del Departament de Cultura, Pilar Pifarré.