Amb motiu de la celebració del 150è aniversari del naixement del compositor català Enric Morera, el Departament de Cultura ha iniciat la commemoració d’una de les grans figures musicals del país com a impulsor del cant coral de la cultura tradicional catalana, mitjançant diversos actes que es faran durant el 2015.
 
Un dels primers actes commemoratius de l’Any Morera ha estat la inauguració de l’exposició “Enric Morera i el seu temps” sobre la relació del músic amb Sitges i els artistes modernistes, que ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Rocamora de Sitges. En l’acte, hi ha participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Sitges Miquel Forns; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig;  la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella;  i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.
 
L’exposició acull tot tipus d’objectes personals de l’autor, documents, partitures i material pictòric, provinents del Museus de Sitges, del Museu de la Música de Barcelona i de la família Morera. Ha estat impulsada pel Consorci del Patrimoni de Sitges i comissariada per  Francesc Parra i Pol Cruells.
 
L’acte ha començat amb una visita guiada per l’exposició, fent una primera parada  a El retrat d’Enric Morera dirigint el cor Catalunya Nova (1897), de Santigo Rusiñol, obra exposada al Saló Gran del Cau Ferrat. Seguidament, els representants institucionals han dedicat unes paraules en homenatge a l’autor. Com acte de cloenda, s’ha celebrat un concert de la mà de Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, centrat íntegrament en l’obra d’Enric Morera, amb una primera part dedicada a obres per a cobla en format concert i, una segona, de sardanes per ballar.
 
L’acte ha comptat amb la presència de la família d’Enric Morera, així com d’entitats sardanistes i musicals, i altres associacions i entitats sitgetanes.
 
Enric Morera fou deixeble d’Isaac Albéniz i va mantenir un estret lligam amb Santiago Rusiñol i els artistes del Cau Ferrat. A Sitges va escriure algunes de les seves obres més representatives. La seva obra s’adscriu a l’estètica neoromàntica i és una magnífica mostra del nacionalisme musical català.  El seu ingent llegat  inclou música per a cobla, cant coral, diverses obres de  teatre líric català,  simfonies i música de cambra però sobretot és conegut per les seves sardanes, algunes de les quals, en la seva versió cantada han esdevingut veritables himnes de catalanitat.
 
L’exposició romandrà a Sitges fins l’1 de novembre. Posteriorment serà traslladada a la Biblioteca Pública de Girona. La cloenda de l’exposició commemorativa tindrà lloc al març de 2016 a la Biblioteca de Catalunya.