Durant aquesta operació es mouran més de 300 professionals i 7,6 Km lineals de documentació judicial
El Departament de Justícia ha iniciat avui el trasllat dels 30 jutjats socials de Barcelona que encara restaven fora del complex de la Ciutat de la Justícia.
Així, del 14 al 21 de juliol es traslladaran 11 jutjats, el Deganat Social, les dependències dels col·legis d’advocats i de graduats socials, procedents de Ronda de Sant Pere, 41. Del 2 al 8 de setembre es desplaçaran 9 jutjats, el Servei de Mediació i el SOJ laboral, procedent de Girona, 2. I, finalment, del 15 al 21 de setembre es traslladaran els 10 jutjats restants, procedents de Ronda de Sant Pere, 52, i finalitzarà així la concentració de tots els òrgans jurisdiccionals de Barcelona en un sol emplaçament, a la Ciutat de la Justícia. El trasllat, que serà a càrrec del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), es farà de forma progressiva i només s’interromprà durant el mes d’agost.
Els jutjats socials ocuparan el nou edifici S, que compta amb una superfície total de 9.449,49 m2. Aquesta nova ubicació facilitarà, entre altres qüestions, la implantació del model organitzatiu d’oficina judicial en aquesta jurisdicció.
Pel que fa al personal, es traslladaran 302 professionals, dels quals 216 són funcionaris de l’Administració de justícia; 30, magistrats o jutges, i 30, secretaris judicials, a més del personal de la Generalitat i l’extern, format per personal dels col·legis d’advocats i graduats socials, de mediació i del SOJ.
L’ocupació d’aquest edifici ha comportat l’adaptació dels espais, que en principi estaven destinats a usos complementaris a dependències judicials, amb una compensació econòmica per a la concessionària de la Ciutat de la Justícia de 6.111.880.81 d’euros, que s’abonaran en el termini total de nou anys.
A Barcelona hi ha 33 jutjats socials. Els núm. 5, 23 i 30 són d’execució i ja s’hi van traslladar, juntament amb els contenciosos, el 19 de novembre de 2013.
Trasllat de la documentació judicial
La planificació dels trasllats dels jutjats socials declaratius de Barcelona a la Ciutat de la Justícia comporta, entre altres actuacions, el moviment de la documentació processal, que s’ha iniciat a finals de juny, amb la documentació de l’Arxiu Central dels Jutjats Socials, del període 2003–2010, des dels dipòsits de Ronda Sant Pere, 41 i Girona, 2, a l’Arxiu Central de la Ciutat de la Justícia, situat a l’edifici S, amb un ritme d’extracció de 1.200 caixes d’arxius diàries; així com el trasllat de la documentació dels arxius de gestió i de l’oficina dels jutjats socials declaratius de Barcelona i els llibres procedents de la biblioteca dels Jutjats Socials de Girona 2. En total ha comportat el traspàs de 7,6 km lineals de documentació judicial.
La documentació que es trasllada a la Ciutat de la Justícia ha estat objecte d’un tractament previ, consistent en el control, identificació i etiquetatge de la documentació arxivada prèviament pels funcionaris per ser traslladada als respectius arxius de gestió. També s’ha fet un tractament de neteja, classificació, ordenació, encapsament i inventari de la documentació antiga pendent d’arxivar per ser traslladada a l’Arxiu Central.
La documentació tractada i preparada s’ha desglossat en volums d’acord amb la seva ubicació d’origen, corresponent a cadascuna de les etapes del cicle vital de la documentació: documentació en tràmit, arxiu de gestió, arxiu central i arxiu territorial.
El Departament de Justícia millorarà el funcionament diari de l’Administració de justícia amb la concentració de tots els òrgans judicials unipersonals en un únic emplaçament, a la Ciutat de la Justícia, de manera que faran els tràmits judicials més eficients i àgils. Això suposa una millora per als operadors jurídics i per als ciutadans, una major funcionalitat dels espais destinats a usos judicials i un estalvi econòmic basat en l’alt cost que es destina al lloguer dels diversos edificis on estaven ubicats fins ara els jutjats socials, estimat en gairebé uns tres milions d’euros anuals.