El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) ha tornat a reconèixer l’excel·lència del sistema català de recerca amb l’atorgament de cinc noves distincions a projectes del nostre país, en la primera de les tres convocatòries Proof of Concept (PoC) previstes pel 2015.
 
Els investigadors guardonats són
·      Núria López, investigadora de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i professora associada al Departament de Química Física de la Universitat Rovira i Virgili (URV). 
·      Ángel R. Nebreda, investigador ICREA de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).  
·      Romain Quidant, investigador ICREA de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
·      Xavier Serra, professor del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
·      Andreu Llobera, investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC).
 
Els tres primers són investigadors de centres CERCA. Romain Quidant, a més, va rebre el Premi Nacional de Recerca Talent Jove en l’edició de 2014.
 
Aquestes distincions són pràcticament la totalitat de les concedides a l’Estat espanyol (6) en aquesta convocatòria, i suposen l’11% de les 45 atorgades per l’ERC. Els resultats situen Catalunya al nivell de França (5 ajuts atorgats) i per sobre de països com Israel (4), Suïssa (4), Suècia (4), Holanda (2) o Dinamarca (1).
 
Durant la primera convocatòria de 2014, els investigadors del sistema català de recerca van obtenir el mateix nombre de distincions que ara. Durant tot l’any passat, Catalunya va rebre 11 PoC, bona part dels 14 concedits a l’Estat espanyol.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat que “la qualitat de la recerca de frontera que es duu a terme a Catalunya la situa en les elits dels països que fan del coneixement motor econòmic”. Castellà ha afegit que “d’aquests èxits en gaudeixen tant els centres CERCA com les universitats i els centres CSIC de Catalunya. Estem a punt per fer un salt que urgentment requereix d’un Estat facilitador per fer-se efectiu”.
 
Els Proof of Concept atorguen fins a 150.000 euros per projecte durant un any per tal que els investigadors apropin la seva recerca al mercat, el que representa un important pas cap a la transferència de coneixement al sector productiu. El finançament permet disposar d’uns recursos addicionals per posar en pràctica el potencial innovador i comercial de les idees generades durant investigacions que prèviament ja han estat distingides per l’ERC. Es completa així tot el procés des del laboratori fins al mercat.
 
Aquesta modalitat de finançament, que permet fer arribar al mercat els resultats de la recerca,  també s’està impulsant a Catalunya a través del Programa Indústria del Coneixement.  
 
Els ajuts del Consell Europeu de Recerca tenen com a objectiu enfortir l’excel·lència a Europa i el seu lideratge a nivell mundial. Fins ara, Catalunya ha obtingut 180 projectes de les diferents convocatòries de l’ERC des de la seva creació al 2007, entre els quals 27 PoC, que ens situen en termes absoluts com el cinquè país de la UE amb més ajuts d’aquesta modalitat.
 
Tot i que Catalunya només representa l’1,5% de la població de la Unió Europea, des de la creació de l’ERC el sistema català d’R+D ha captat el 4,3% dels ajuts atorgats pel Consell Europeu de Recerca a la UE en totes les seves modalitats.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat premsa

Comunicat premsa
PDF | 66