• Avui s’ha presentat el pla 2015-2018 a les entitats que han participat en la seva elaboració
  • Entre les accions destacades, que es desenvoluparan en plans d’acció anuals, hi haurà una campanya informativa per fomentar les donacions, accions conjuntes per promocionar i reconèixer el sector, i la consolidació del projecte Tàndem, de col·laboració entre les entitats ambientals i el sector empresarial
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha presentat aquest matí el Pla de suport al tercer sector ambiental 2015-2018. Respecte a l’anterior, aquest ha volgut simplificar l’abast i els objectius i ajustar-los més al context social i econòmic actual. S’ha plantejat un nou Pla, més simple que l’anterior, amb menys mesures, però amb la voluntat de realitzar, a través dels plans d’acció anual, accions de més impacte. S’estructura en 5 eixos i 17 mesures:
 
EIXOS
Nre. mesures
1. Millorar l’estructuració del TSAcat
3
2. Fomentar el reconeixement social del sector
5
3. Millorar el finançament
3
4. Promoure la professionalització del sector i l’enfortiment del voluntariat
3
5. Fomentar la participació pública i la incidència social i política
3
 
17
 
El Pla es desenvolupa a través de plans d’acció anuals, on es concreten les accions que es desenvoluparan en aquell període. Entre les destacades, s’hi troba una campanya informativa adreçada a la ciutadania per fomentar les donacions a entitats ambientals, accions conjuntes per promocionar i reconèixer el sector i la consolidació del projecte Tàndem, que facilita la col·laboració entre les entitats ambientals i el sector empresarial.
 
L’òrgan de seguiment del Pla és la Comissió de seguiment. Col·labora en el desplegament del Pla i avalua el grau d’implantació de les diferents mesures i les accions concretades en els plans d’acció anuals. Aquesta Comissió està integrada per un total de 18 membres, representants d’entitats de primer, segon i tercer nivell i administració pública. Com a diferència respecte la Comissió de Seguiment de l’anterior Pla, es converteix en un espai per impulsar el diàleg social entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i les entitats ambientals.
 
El procés de participació per a l’elaboració del Pla
 
El director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Carles Agustí, ha presentat els resultats del procés de participació. Durant el mes de març es van organitzar a Barcelona dues sessions de debat amb la col·laboració del Programa d'Innovació i de Qualitat Democràtica del Departament de Governació, dirigides específicament a entitats ambientals i també a altres actors socials relacionats. Paral·lelament, es va obrir un formulari en línia, perquè qualsevol persona interessada pogués fer arribar les seves aportacions i propostes en relació amb el Pla.
 
En total, en el procés hi han participat 26 entitats, el 50% de les quals provenen de la demarcació de Barcelona. A través dels diferents espais i instruments per a la participació, s’han recollit 118 propostes de mesures – que s’han agrupat les mesures idèntiques, per tant, finalment es comptabilitzen 96) i 206 accions. Totes aquestes propostes s’han recollit en un informe de resultats del procés i s’ha valorat la seva introducció en el Pla.
 
Valoració del Pla anterior
 
El Pla de suport al tercer sector ambiental de Catalunya 2011-2014 (TSAcat) va establir els reptes, àmbits de treball, i un seguit de línies d’actuació, mesures i accions que es van desenvolupar a través de plans d’acció. Durant el seu període de vigència es van implantar o executar 107 accions amb la voluntat d’enfortir el teixit associatiu ambiental.
 
La valoració global del Pla de suport al TSAcat 2011-2014 és positiva, però s’han detectat alguns aspectes que cal millorar que s’introdueixen en la revisió del Pla per al període 2015-2018. Aquesta revisió compta amb un procés participatiu públic on es posen a debat aquests aspectes i altres que han de configurar el nou Pla.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 45