• A través d’ACCIÓ, ha signat un conveni de patrocini amb les cinc plataformes de crowdlending i invoice trading que existeixen a Catalunya (Arboribus, Loanbook, Ecrowd Invest, Finanzarel i Novicap).
  • L’objectiu del conveni és incrementar la notorietat de les plataformes per oferir a les empreses catalanes una via alternativa al sistema bancari.
  • Amb aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, la Generalitat busca incentivar un sector estratègic que ha crescut un 144% l’últim any a Europa.
 
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una iniciativa pionera de suport a les plataformes de finançament alternatiu que existeixen a Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir l’accés al finançament de les pimes. ACCIÓ ha signat un conveni de patrocini amb cinc plataformes de crowdlending i invoice trading (Arboribus, Loanbook, Ecrowd Invest, Finanzarel i Novicap) per tal que incrementin la seva notorietat a través d’accions de promoció i difusió.
La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha signat avui els convenis amb Eloi Noya, director general de Loanbook, Matthieu Van Harperen, fundador i CEO d’eCrowd Invest, Josep Nebot, cofundador d’Arboribus, Paulino de Evan, cofundador de Finanzarel i Marc Antoni Macià, CEO de Novicap. La durada del conveni és de 6 mesos (per al segon semestre del 2015) i anirà destinat a actuacions de difusió d’aquestes eines arreu del territori català. L’import total dels convenis és de 40.000 euros.
Amb aquesta iniciativa, la Generalitat busca incentivar un sector estratègic de futur que ja té una presència destacada en països com els Estats Units i Anglaterra. A Europa, el mercat del finançament alternatiu ha crescut un 144% al 2014 fins als 2.957M€, segons dades de l’informe The European Alternative Finance Benchmarking Report de febrer del 2015, publicat per EY i la Universitat de Cambridge.
 
El crowdlending o finançament col·lectiu de préstecs
El crowdlending o finançament col·lectiu de préstecs es basa en les aportacions de préstecs per part d’inversors a projectes empresarials. Per a les empreses, és un mètode de finançament alternatiu que fa possible una menor dependència de les entitats bancàries, i també permet una major rapidesa i transparència en els costos. Per als inversors, suposa una alternativa als productes bancaris tradicionals d’estalvi i el fet de poder invertir en l’economia real de manera directa.
A Catalunya existeixen actualment tres plataformes de crowdlending en actiu: Loanbook, Arboribus i Ecrowd Invest.
Des de la seva posada en marxa l’octubre del 2013, Loanbook ha finançat 3,7 milions d’euros de crèdit per a pimes de diferents sectors com Protaico 3000, Lov for Cosmetics o Construcciones Zeta 3.
Arboribus, de la seva banda, ha donat suport a projectes empresarials amb un import total de 2,7 milions d’euros en préstecs, mentre que Ecrowd Invest – plataforma especialitzada en projectes que tenen un impacte positiu en la societat o el medi ambient- ha tancat 1 operació per un import de 100.000 euros i està pendent de tancar-ne una segona per 400.000 euros.
L’invoice trading o finançament garantit de factures
Per mitjà de l’invoice trading, una empresa cedeix els drets de cobrament d’una factura a una altra empresa amb una base d’inversors al darrere, a canvi d’un préstec.
Finanzarel és la primera plataforma que es va crear a Catalunya. Des de novembre de 2013 fins ara, ha descomptat un total de 2,2 milions d’euros en 128 factures. De la seva banda, Novicap, creada a l’agost 2014, ha descomptat des d’aleshores un total de 718.000 euros en 127 factures.

2  

Imatges

La Generalitat dóna suport a les plataformes de finançament alternatiu catalanes

La Generalitat dóna suport a les plataformes de finançament alternatiu catalanes 5353

Moment de la signatura del conveni

Moment de la signatura del conveni 5028