- El conseller de Territori i Sostenibilitat presideix l’acte de constitució de la Taula de Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona
- La Taula, en la que hi participen agents socials, administracions, centres de recerca i empreses, té com a objectiu impulsar accions de prevenció i control de la contaminació atmosfèrica
- Per primer cop la Generalitat assumeix el compromís de garantir un programa estable de vigilància atmosfèrica d’aquells contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental
- El Govern destinarà més recursos al control i vigilància gràcies als ingressos de l’impost ambiental sobre contaminació atmosfèrica de gasos i partícules de la indústria i la generació d’energia
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha mostrat el “compromís del Govern a garantir la màxima transparència en la gestió de la informació que garanteix la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona”, durant la constitució, aquesta tarda, de la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona i la presentació del programa de treball 2015-17. L’objectiu de la taula és intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire per habilitar una línia de transparència de la informació i altres propostes en relació a la qualitat de l’aire i les emissions de contaminants. La taula ha quedat conformada per agents socials, administracions, centres de recerca i empreses, per abordar la problemàtica de la qualitat de l’aire i les emissions atmosfèriques al Camp.
Per primer cop, el Govern assumirà el compromís de garantir un programa estable de vigilància atmosfèrica d’aquells contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental. Atenent la singularitat d’aquesta zona, on coexisteixen un dels pols petroquímics més importants de la Mediterrània amb una àrea residencial, s’ha decidit crear una estructura pròpia per impulsar les accions de prevenció i control d’acord amb les seves especificitats.
Una estructura que neix ja amb recursos econòmics associats. Com ha recordat el conseller Vila, “el Govern ja ha aprovat un impost sobre les emissions de les indústries que és el que dóna viabilitat i recursos per fer possible no només el manteniment de la xarxa de prevenció i control sinó també la seva ampliació”. En aquest sentit, Vila ha destacat que el compromís no és només de paraula “sinó amb recursos que han de garantir que la qualitat de l’aire a Tarragona es mantingui per molts anys”. Santi Vila també ha insistit en què l’impost “no té una vocació recaptatòria sinó que és un estímul perquè les empreses prenguin mesures de responsabilitat ambiental”.
Vigilància i control de més de 100 contaminants
La Generalitat aplicarà, de manera immediata, noves mesures d’actuació per augmentar la transparència, el control i la qualitat de l’aire. De fet, ja ha posat en marxa el mesurament del contaminant butadiè a Constantí i Perafort, i a curt termini ho farà al Morell. A finals de 2017, la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) arribarà a mesurar 90 contaminants de la família dels compostos orgànics volàtils (COV) i 18 hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH). Es faran mostrejos simultanis en el temps i en el territori, ampliant-se a la Canonja i la Pineda, al polígon sud, i al Morell, al polígon nord. També s’ampliaran les campanyes de Constantí, Perafort, Tarragona i Vilaseca.
En els darrers anys, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha anat incorporant l’anàlisi de contaminants de control no obligatori, més enllà del que està establert legalment. La Generalitat vol determinar el possible impacte que puguin tenir sobre les persones. És per això que els Departaments de Territori i Sostenibilitat i de Salut hi treballen des del 2008. Les empreses químiques també han col·laborat en el control, establint acords voluntaris des de 1993.
Especial atenció al Camp, amb encara més recursos
Tot i que, en termes generals, la qualitat de l’aire al Camp es troba dins els valors legislats a les normatives ambientals europees, presenta un cert risc de possibles accidents i incidents. La XVPCA té al Camp la major densitat d’estacions de control de tot Catalunya, i el 60% dels punts de control de la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) també es troben en aquesta àrea.
La millora del control, gràcies a la nova Llei d’impostos ambientals
La despesa que comportarà a l’Administració l’increment d’actuacions se sufragarà íntegrament amb els ingressos obtinguts a través de l’impost ambiental finalista sobre contaminació atmosfèrica de gasos i partícules de la indústria i la generació d’energia. Un impost que va aprovar el Parlament el mes d’octubre passat. Prop del 60% de la recaptació estimada del tribut correspon a empreses del Camp de Tarragona.
Dades obertes sobre la qualitat de l’aire
Les dades obtingudes seran públiques i obertes a tothom perquè qualsevol centre de recerca pugui dur a terme els estudis necessaris. En aquest sentit, el web del Departament de Territori i Sostenibilitat ha incorporat un espai on anirà incorporant tota la informació amb dades obertes sobre la qualitat de l’aire. S’hi inclouran els seguiments mensuals dels principals focus emissors, estudis epidemiològics i informació de referència en l’àmbit de la contaminació atmosfèrica i la salut al Camp de Tarragona.
Instruments de millora de pronòstic i actuació preventiva
A banda del control de la contaminació, la Generalitat aposta per la prevenció. Abans de final d’any, disposarà dels sistemes de predicció de la contaminació amb modelitzacions d’última generació. S’hi introduirà a temps real les emissions dels 52 focus industrials monitoritzats, les dades estimades de focus menors, els models meteorològics i els de reactius químics. Aquesta informació serà la base per determinar accions preventives amb el sector químic. Servirà, entre d’altres coses, per evitar els riscos de contaminació per ozó troposfèric (O3) o per valorar l’endarreriment d’operacions industrials programades en situacions de possibles episodis de contaminació.
Lluita contra les males olors
El protocol d’olors del Camp de Tarragona implantarà el model de retrotrajectòries. Aquest sistema matemàtic permetrà identificar l’origen geogràfic de la contaminació mitjançant la modelització de retrocés en el temps de les dades meteorològiques i de dispersió.
2