El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha obert un apartat al seu web sobre la qualitat del sector de fruites i hortalisses fresques. Aquest apartat pretén ser una eina de consulta tant per als operadors agroalimentaris que confeccionen, envasen i expedeixen fruites i hortalisses com per a altres responsables directes del producte (productors, distribuïdors, exportadors...), i també per informar els consumidors.
L’objectiu és donar a conèixer la normativa que regula el sector, els errors que es detecten més sovint, la interpretació de la informació de l’etiquetatge i altres aspectes per aconseguir que els productes agroalimentaris que les empreses situen al mercat siguin de qualitat i conformes a la normativa, i responguin a les expectatives dels consumidors.
L’apartat ha estat estructurat en els subapartats següents:
· Introducció, on es descriu l’objectiu de la informació de l’apartat.
· Etiquetatge, on mitjançant unes fitxes explicatives es dóna orientació pas a pas per a la confecció d’una etiqueta. També hi ha altres fitxes per a advertir dels errors més freqüents.
· Aspectes crítics de qualitat, on es descriuen els punts del procés d’elaboració a tenir en compte en relació amb la qualitat.
· Normativa, on es poden veure les principals disposicions normatives que regulen la fruita i les hortalisses fresques.
· Document d’interès, on es poden trobar documents interpretatius, guies, infografies, consultes, preguntes freqüents...
· Actualitat, apartat on hom pot trobar noticies, jornades, cursos, etcètera.
A Catalunya, hi ha zones que s'han especialitzat en el conreu de fruites i hortalisses ateses les característiques climàtiques, hidrogràfiques i edàfiques de cada territori.
Els operadors agroalimentaris han d’assegurar que els productes que comercialitzen s’ajusten a la normativa de qualitat. En general, les fruites fresques i hortalisses, quan es posen en circulació per a la seva comercialització, han de complir la norma general o les normes específiques corresponents per arribar al consumidor amb una qualitat satisfactòria i amb la presentació de la informació adient, segons el tipus de producte.
Les normes de comercialització també contribueixen a la transparència del mercat hortofructícola, a reforçar la competència lleial entre els operadors i a millorar les condicions econòmiques de producció i comercialització en aquest sector.
Les fruites i verdures són aliments molt nutritius i saludables, imprescindibles en una alimentació equilibrada i característics de la nostra dieta mediterrània, per la qual cosa és important garantir als consumidors els millors productes i amb la millor informació, perquè puguin prendre les seves decisions de compra de manera responsable.
Trobareu més informació a: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/fruites-hortalisses/qualitat-fruites-hortalisses.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.