La móra, la guaiaba, el lulo, el maracujà i el tomàquet d'arbre són cinc cultius andins destacats del sector fructícola colombià
La móra, la guaiaba, el lulo, el maracujà i el tomàquet d'arbre són cinc cultius andins destacats del sector fructícola colombià
La móra, la guaiaba, el lulo, el maracujà i el tomàquet d’arbre són cinc cultius andins destacats del sector fructícola colombià. La majoria de les explotacions agràries d’aquest país, a més, són d’origen familiar, on les dones tenen un paper rellevant.
 
A causa de la importància d’aquesta activitat per al desenvolupament econòmic i social de les zones rurals de Colòmbia, un consorci internacional format per institucions i empreses està desenvolupant una plataforma d’innovació per donar valor i millorar la competitivitat de la fruita andina. El programa busca millorar l’esquema de comercialització d’aquests productes i dels seus derivats, diversificar-ne les vendes localment i ampliar les destinacions d’exportació.
 
Promoció del consum
Dins d’aquesta iniciativa, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Agricultura, duu a terme una valoració dels diversos factors que influeixen en la qualitat d’aquests cinc fruits, des del moment de la recol·lecció fins a l’exportació i comercialització, tant en el producte fresc i/o congelat com en el transformat. Aquestes variables es contrastaran amb les preferències dels consumidors, amb l’objectiu de suggerir accions que en millorin la qualitat i s’arribin a oferir fruits i derivats més agradables per al consum. En el transcurs del projecte, hi haurà un seguit de tasts, seguint la metodologia emprada amb èxit en altres iniciatives similars.
 
Divulgació i transferència de coneixement
La feina de l’IRTA complementa els estudis que s’estan elaborant sobre el terreny d’identificació de zones i sistemes de producció i preservació de la qualitat en postcollita i producció de derivats de fruita. El coneixement generat en les diverses tasques se centralitzarà a través d’una plataforma web que permetrà organitzar la informació generada. La plataforma, que servirà com a eina de comunicació entre investigadors per desenvolupar el projecte, s’obrirà al públic un cop estigui finalitzat, i servirà de base per elaborar material didàctic per a agricultors i productors.
 
El projecte Model de plataforma d’aprofitament integral, addició de valor i competitivitat de fruiters comercials andins està finançat pel Fondo Regional de Tecnología Agropecuaria (FONTAGRO) i l’Inter-American Development Bank (IDB). El duen a terme la Universidad Nacional de Colombia, Corpoica i Frugy com a representants de Colòmbia, i l’IRTA i l’empresa AKIS Internacional com a socis europeus.
 
Més informació
Web del proyecto: frutalesandinos.com

1  

Imatges

La móra, la guaiaba, el lulo, el maracujà i el tomàquet d'arbre són cinc cultius andins destacats del sector fructícola colombià

La móra, la guaiaba, el lulo, el maracujà i el tomàquet d'arbre són cinc cultius andins destacats del sector fructícola colombià 488