- El Departament d’Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Federació Catalana d’Escacs i la Fundació Kasparov signen un conveni de col·laboració per a promoure els escacs com a eina educativa
Aquest matí s’han presentat els detalls del conveni marc de col·laboració que pretén dur a terme activitats de recerca, innovació, formació i difusió en l’àmbit dels escacs pedagògics. L’acte ha comptat amb Sergi Bonet, rector de la UdG; Carme Ortoll, directora general d’Educació Infantil i Primària del departament d’Ensenyament; Hiquíngari Carranza, president de la Fundación Kasparov de Ajedrez para Iberoamérica; i Josep Serra, vicepresident segon de la Federació Catalana d’Escacs, que són també els signants del conveni marc.
El conveni de col·laboració entre aquestes entitats preveu la cooperació per dur a terme projectes i programes conjunts de recerca, de formació de personal investigador i tècnic, de pràctiques d’estudiants i de titulats, activitats de divulgació i cursos, seminaris, conferències i jornades a l’entorn d’aquesta temàtica.
La directora general d’Educació infantil i primària, Carme Ortoll s’ha referit a l’expansió a tot el territori català del programa per apropar els escacs a l’escola, dels valors que hi aporta: “raonament, descobriment i atenció”, i de com es complementa amb les recerques universitàries que s’estan duent a terme a la UdG i a la UdL.
Per la seva banda, Sergi Bonet, rector de la UdG, ha destacat el paper de les universitats a l’hora d’aportar valor afegit a la formació acadèmica dels estudiants, i de les “possibilitats dels escacs en la millora de les competències, el treball individual, l’estratègia i el treball en equip”. Així mateix, ha remarcat “la importància del foment de la recerca educativa, de caràcter col·laboratiu, i interdisciplinària que es du a terme a la UdG i a la UdL”.
A la UdG, les activitats relacionades amb aquest conveni es fan en el marc de l’Observatori d’Escacs i Educació, aprovat a final de juny pel Consell de Govern. La creació d’aquest observatori universitari respon a l’objectiu d’impulsar la recerca i el desenvolupament d’aprenentatges fonamentats en didàctiques actives, lúdiques i manipulatives a l’educació infantil, primària i secundària.
Hiquíngari Carranza, ha exposat els beneficis que la pràctica dels escacs educatius han aportat als infants llatinoamericans, en tant que “facilita eines per a enfortir les capacitats intel·lectuals, i que la UdG i la UdL ara estan estudiant”.
Finalment, des de la Federació Catalana d’Escacs, Josep Serra ha matisat “que la pràctica dels escacs, com a esport intel·lectual, genera futurs ciutadans responsables”.
27 de juliol de 2015