• El cap de l’Executiu ha clos la Jornada de presentació del nou model d’Administració tributària per a Catalunya
  • Durant l’acte s’han presentat els deu treballs que han elaborat un centenar d’experts en les diferents vessants de la fiscalitat
  • Artur Mas ha qualificat aquesta feina com “l’intent més seriós que s’ha fet a Catalunya en els darrers tres segles per bastir una hisenda pròpia”
  • El president ha afirmat que “va ser un error gran no apostar per una hisenda pròpia durant la transició”
Cloenda Jornada Hsienda pròpia
El president amb els responsables dels equips que han elaborat els 10 treballs
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia, durant l’acte de cloenda de la Jornada de presentació del nou model d’Administració tributària per a Catalunya, que “tenim, no només una gran oportunitat per fer una hisenda pròpia diferent i millor, sinó també una gran necessitat”. “Els set milions i mig de persones que viuen a Catalunya en tenen una gran necessitat”, ha subratllat.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que aquesta oportunitat permet “construir quelcom diferent i millor en línia amb les millors experiències actuals” de sistemes fiscals d’arreu del món, i agafar “tot allò que sapiguem que és bo d’aquests models, per construir una cosa nova pràcticament des de zero”. “Ara és un d’aquests moments, podríem dir, fundacionals a nivell de país”, ha afirmat.
 
Durant la jornada s’han presentat els deu treballs sobre el model d’Administració tributària, que recullen l’experiència de diferents sistemes fiscals d’arreu del món, elaborats els darrers dos anys i mig sota la coordinació del director del Programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya, Joan Iglesias.
 
Davant de les més de 250 persones del sector fiscal de Catalunya que han assistit a la jornada, el cap del Govern ha assenyalat que la feina feta en aquests darrers dos anys i mig “ha estat l’intent més seriós i reeixit que ha fet Catalunya en els darrers tres segles per arribar a construir una hisenda pròpia amb majúscules a casa nostra”.
 
El president ha expressat el seu agraïment i felicitació als més de 100 experts que han col·laborat en els treballs i ha assegurat que ara “es pot dir que estem a punt i preparats”. En aquest sentit, ha posat en relleu que en aquests darrers anys, “en contra del que algunes vegades alguns han pensat, no s’ha perdut el temps, s’ha fet molta feina, no només en el terreny de la hisenda pròpia sinó en d’altres” i ha posat l’exemple dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional.
 
Per això, ha assenyalat que “tenim les idees, el talent, el coneixement i les persones per fer una hisenda pròpia en aquest país” i ha afegit  que “ara el que cal és que es trobin les condicions polítiques perquè aquest projecte agafi cos i es pugui portar a la pràctica”. El president ha fet notar que “sense hisenda pròpia, sense el control de la teva pròpia hisenda, no hi ha autogovern i sense autogovern no hi ha projecte propi”.
 
El president ha iniciat el seu discurs fent un repàs dels darrers gairebé 40 anys i ha reconegut que “va ser un error” no apostar per una hisenda pròpia en l’Estatut del 1979. Ha recordat que de l’Estatut del 2006 “la rebaixa que va fer el Tribunal Constitucional va afectar la hisenda pròpia i el model de finançament” i també s’ha referit al “cop de porta al pacte fiscal”. Artur Mas ha conclòs que “si no tenim hisenda pròpia ha estat per errors propis i perquè quan es van intentar corregir mai es va trobar la més mínima comprensió a l’altra banda per intentar que Catalunya tingués un sistema de finançament diferenciat i, fins i tot, l’aspiració d’una hisenda pròpia amb majúscules”.
 
Els deu estudis que conformen el nou model d’Administració tributària de Catalunya són el resultat de la feina feta per més de 100 persones, de l’àmbit públic i privat de la fiscalitat a Catalunya, especialistes en les diferents vessants de la fiscalitat: jurídica, econòmica, gerencial, institucional i tecnològica. Els treballs, que plantegen com ha de ser l’Administració tributària en un sistema fiscal avançat, recullen els principals avenços en gestió tributària consolidats en els darrers anys en els països més avançats del món.
 
Entre les propostes que es plantegen en aquests estudis s’inclou el concepte Smart Tax aplicat a la relació entre l’Administració tributària i el contribuent. Es fonamenta en les tendències més capdavanteres, expressades en el Forum of Tax Administration de l’OCDE, que aposten per l’autogestió en el sentit de facilitar al contribuent que coopera amb l’Administració tota la informació que necessita per tal de complir amb les seves obligacions en un entorn de transparència i seguretat jurídica.
 
La jornada, que s’ha fet durant tot el matí al Palau de la Generalitat, ha estat inaugurada pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. També hi han participat el director del Programa per a la definició d’un nou model d’Administració tributària de Catalunya, així com els responsables dels equips que han elaborat els treballs.
 
S'adjunta el comunicat de premsa sobre el model d’Administració Tributària per a Catalunya presentat a la jornada.
Es poden consultar els estudis al web: presidencia.gencat.cat/noumodeladministraciotributaria
 

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 2518

1  

Fitxers adjunts

Comunicat

Comunicat
PDF | 222