•  El conseller ho ha afirmat durant la signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i l’AECC-Catalunya per reduir l’impacte d’aquesta malaltia en la població catalana
Acte de signatura del conveni de col·laboració
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquest dilluns la signatura del conveni marc de col·laboració "En la lluita contra el càncer" entre el Departament de Salut i l’AECC-Catalunya per reduir l’impacte del càncer en la població catalana i millorar els resultats de l’abordatge d’aquesta malaltia.
 
El conseller ha destacat que "en la lluita contra el càncer hi hem de ser tots" i que "els principals actors són els malalts, els clínics i els investigadors". Boi Ruiz també ha subratllat la importància de la recerca oncològica per obtenir bons resultats, afirmant que "sense recerca no avançarem".
 
De la seva banda, el president de l’AECC - Catalunya contra el càncer, Juli de Miquel, ha posat en valor l’objectiu del Govern de voler situar Catalunya el 2020 com una gran potència al conjunt d'Europa en l'atenció i la recerca en la lluita contra el càncer.
 
La signatura del conveni s’emmarca en el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020 i en el Pla de Salut 2016-2020, el full de ruta del Govern en matèria de salut que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020.
 
Amb aquest conveni, el Departament de Salut estableix acords amb l’associació de pacients AECC-Catalunya per potenciar actuacions segons els objectius marcats en el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020:
 
-Implantar abans del 2017, el cribratge del càncer de còlon i recte a tota la població catalana entre els 50 i 69 anys amb la prova de sang oculta en femta.
 
-Continuar la lluita contra el tabaquisme a Catalunya, així com reforçar la prevenció de l’obesitat i el sobrepès, posant èmfasi en la promoció de l’exercici físic moderat i una dieta saludable.
 
-Potenciar la recerca oncològica, millorant-ne la coordinació i la capacitat integradora entre investigadors clínics i bàsics en el marc dels instituts de recerca sanitària.
 
-Garantir l’accés dels pacients a una atenció oncològica de qualitat i avaluar-ne els resultats periòdicament.
 
-Centrar l’atenció multidisciplinària com a eix del model d’atenció dels pacients amb càncer.
 
-Donar més rellevància a les necessitats dels pacients que han sobreviscut a la malaltia, tant des del punt de vista psicosocial com en la necessitat d’avaluar els efectes adversos del tractament.
 
-Disposar de sistemes d’informació que permetin avaluar els resultats clínics per garantir una qualitat assistencial apropiada.
 

El pacient, com a centre del sistema de salut
 
El gran repte de les administracions sanitàries actuals és situar el pacient com a centre del sistema de salut, i adaptar-lo a les seves necessitats. En aquest sentit, es fa imprescindible la implicació de les associacions de pacients en el desenvolupament de les polítiques de salut.
 
Per això, aquest conveni implica l’AECC-Catalunya en l’avaluació de la qualitat assistencial i, en col·laboració amb el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) en la resposta a les necessitats dels pacients i de les seves famílies.
 
Abordatge de la cronicitat
 
El càncer és una malaltia que, en molts casos, està esdevenint crònica. Actualment, a Catalunya, el càncer és la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones. Unes 110.000 persones viuen amb un diagnòstic de càncer i cada any es detecten al voltant de 34.000 nous casos.
 
Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut també preveu desplegar unes actuacions conjuntes amb l’AECC-Catalunya per abordar-ne la seva cronicitat.

1  

Fitxers adjunts

Signatura del conveni

Signatura del conveni
JPG | 186