Direcció General de Comunicació

emissions gasos

El Govern aprova el Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per fomentar la transició cap a una economia baixa en carboni

query_builder   28 juliol 2015 15:10

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per fomentar la transició cap a una economia baixa en carboni

  • Les entitats, associacions, fundacions o organitzacions no governamentals que duguin a terme tasques socials a Catalunya poden presentar projectes de reducció d’emissions
El Govern ha aprovat la creació del Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). Es tracta d’una eina per fomentar la transició cap a una economia baixa en carboni a través de la realització a Catalunya de projectes de reducció d’emissions.
 
El funcionament serà el següent: caldrà que un promotor, que inicialment serà una entitat, associació, fundació o organització no governamental amb tasques socials en funcionament al nostre país presenti una proposta per realitzar un projecte de reducció d’emissions de GEH a l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat. Un cop executat el projecte, un verificador habilitat comprovarà la certesa d’aquesta reducció i ho notificarà a l’administració ambiental. Les emissions evitades es transformaran llavors en crèdits, que els promotors podran vendre a empreses, organitzacions, entitats o persones que vulguin demostrar el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta transacció tindrà lloc a través d’entitats de compravenda de crèdits que hagin establert un acord de col·laboració amb l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
 
El Programa està adreçat exclusivament al foment de la reducció de les emissions difuses, aquelles que tenen el seu origen a la mobilitat, als edificis i habitatges, als residus, a l’agricultura i la ramaderia, a l´ús de gasos fluorats, a la resta del sector industrial no cobert pel Règim del comerç o al canvi d’usos del sòl. És a dir, a aquells sectors on la Generalitat té competència i responsabilitat per actuar. Per aquest motiu, aquests crèdits no es podran emprar per donar compliment als objectius de reducció de les instal·lacions que ja estan sotmeses a la Directiva europea del mercat de comerç de drets d’emissió.
 
Els promotors podran accedir al Programa un cop la Generalitat obri la convocatòria de projectes, que serà de caràcter anual. En aquesta convocatòria es publicarà el preu de venda dels crèdits, que s’anirà actualitzant en funció del mercat de CO2.
 
Aquesta iniciativa per al foment de la reducció de les emissions de GEH es basa en els mecanismes de flexibilitat addicionals establerts per les Nacions Unides al Protocol de Kyoto, complementant el mercat de carboni.
 
L’Oficina Catalana de Canvi Climàtic té previst realitzar a finals d’octubre una jornada amb l’objectiu de donar a conèixer amb detall aquest nou Programa, el procediment de selecció i les metodologies per al càlcul de les emissions estalviades.
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia