- Entre gener i juny de 2015 Catalunya ha doblat el nombre de pacients d’hepatitis C tractats i ha quintuplicat la despesa farmacològica
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha posat en valor el treball realitzat durant aquests anys pel Govern de la Generalitat pel que fa al tractament dels malalts d’hepatitis C a Catalunya, aprofitant que avui, 28 de juliol, es commemora el Dia Mundial de l’Hepatitis. Ruiz ha subratllat que el Govern es va comprometre des del principi a què tots els pacients que necessitessin un determinat fàrmac contra la malaltia disposarien d’ell. En aquest sentit, el Pla de Prevenció i Control de l’Hepatitis C impulsat pel Departament té com un dels eixos principals garantir l'accés de les persones afectades als tractaments amb els nous antivirals.
Com a resultat d’aquesta política proactiva i participativa d’abordatge del tractament de l’hepatitis C, Catalunya va ser la primera comunitat autònoma a incorporar els nous tractaments, establint l’any 2014 un programa d’accés precoç als mateixos, començant a tractar en base a la necessitat clínica dels pacients abans de l’aprovació de preu i finançament per part del Govern espanyol. Com a continuació d’aquest abordatge del tractament de la malaltia, de gener a juny de 2015 s’han tractat 3.153 pacients a Catalunya, un 120% més que en el mateix període de 2014 (1.437 pacients) amb un cost finançat íntegrament pel CatSalut de 60,9 milions d’euros, cinc vegades més que en el mateix període de 2014 (11,8 milions). Amb aquest ritme, es preveu que l’any 2015 es tractaran més de 6.000 pacients amb hepatitis C, quan al 2014 el nombre de persones tractades va ser de 2.172. És a dir, es triplicarà el nombre de persones tractades.
El conseller ha reiterat que el Govern està fent front al cost dels tractaments des del 2014, fins que l’Estat es posés d'acord amb les farmacèutiques pel preu dels medicaments. “L’Estat va dir que al 2015 ens prestaria 700 milions, però per ara no hi ha cap compromís per la seva part de finançar res. De fet, dels 700 milions i d’aquest hipotètic préstec no en sabem res”, ha explicat Ruiz. “Malgrat això, hem continuat garantint un tractament que té una dimensió sanitària extraordinària”. En aquest sentit, el conseller destaca que “estem guarint una malaltia que no tenia cura”, el que implica uns efectes a mitjà i llarg termini en esperança de vida i en costos econòmics, doncs si la malaltia es tracta en els seus inicis seran necessaris menys trasplantaments i hi haurà menys càncers de fetges o cirrosis, per exemple. “És una troballa científica de dimensió extraordinària i de gran impacte en la salut”, ha reiterat.
El conseller admet que tot plegat té un cost molt elevat, però es tracta “d’una inversió que s’ha de fer ara per recuperar-la en el futur”. Segons ha explicat, un cop atesa la població infectada s’abordarà una altra part de població que té la malaltia però que no l’ha desenvolupada clínicament. “Tot plegat requereix un compromís seriós de finançar adequadament la sanitat en el conjunt per poder créixer”.
Al respecte, el titular de Salut ha recordat que al novembre passat es va comprometre amb pacients, científics i metges a traslladar que el problema no és finançar aquest tractament, sinó la sanitat pública en el seu conjunt.
Per últim, i a banda d’aquests assoliments, des de la conselleria s’han mantingut contactes amb associacions de pacients –com l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis (ASSCAT) i l’Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya-, en reunions en què s’han abordat aspectes com l’accés al tractament o la prevenció de la malaltia. De fet, el Pla de Prevenció i Control de l’Hepatitis C –elaborat conjuntament amb professionals de diferents àmbits sanitaris– pretén, des d'un abordatge global en salut pública, conèixer la dimensió actual de la malaltia mitjançant informació epidemiològica actualitzada –s’està treballant en un estudi ja que actualment a Catalunya no es disposa d’un registre de persones diagnosticades d’hepatitis C-, reduir la incidència de noves infeccions, incrementar la detecció d'infeccions ocultes o millorar el grau d'informació sobre la malaltia.
D’altra banda, la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, Cristina Iniesta, ha participat aquest matí a Barcelona en la commemoració del Dia Mundial de la Hepatitis, en un acte organitzat per l’ASSCAT.