La consellera de Benestar Social i Família presideix la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Infància a Catalunya
A la reunió hi participen les dues darrers entitats adherides: el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC) i la Federació de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC)
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquest migdia al Palau de Pedralbes la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Infància a Catalunya. La trobada, en la qual han participat per primera vegada el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC) i la Federació de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), ha servit per valorar el procés de desplegament del Pla i l anova governança en matèria de polítiques d’infància. També s’ha presentat el reglament de la Taula Nacional de la Infància, els Plans de Treball dels grup de treball de la Taula Nacional i s’ha informat de la constitució de les Taules Territorials d’Infància.
Precisament la consellera Munté ha començat la seva intervenció valorant el procés endegat per establir una nova governança en matèria de polítiques d’infància. Segons Munté, aquesta nova governança ha de permetre “una gestió compartida, oberta i participativa, dels interessos comuns entre tots els agents implicats”. En aquest sentit, ha recordat que el fet de ”començar per la Taula Nacional i estendre’s per tot el territori mitjançant les Taules territorials i les Taules Locals d’Infància, permet la participació més àmplia possible i esdevé el mitjà per fer el desplegament a tot el país del Pacte per a la Infància”.
La consellera també ha recordat que l’any passat, en el marc de la Taula Nacional, es va endegar un procés de participació representativa obert a les entitats, institucions i departaments, per identificar i proposar al Govern les prioritats en les polítiques d’infància i adolescència. “Aquestes propostes –ha recordat- es varen valorar posteriorment amb els respectius departaments per incloure-les en les seves planificacions anuals”.
Munté ha assegurat que “aquest any, a més, ampliem la representació sectorial amb la representació territorial que aporten les Taules Territorials d’Infància, i fem un pas més per a la consolidació d’aquesta nova governança que fem i construïm entre totes i tots”.
En aquesta línia, la consellera també ha informat als integrants de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Infància que “des de l’1 de juliol s’han constituït les Taules Territorials d’Infància de Barcelona, Tarragona, Girona, Catalunya Central, Alt Pirineu i Aran, Lleida i Terres de l’Ebre, i s’han posat en marxa les Comissions tècniques que les han d’impulsar i dinamitzar, de manera coordinada amb la Taula Nacional de la Infància”.
Acord de Govern pel qual s’aprova el Pla d’atenció integral
Durant la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Infància també s’ha informat de la recent aprovació per part del Govern del Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2015-2018. El Pla desplega el Pacte per a la Infància en el quadrienni, pel qual fixa el full de ruta mitjançant el document Enfocament estratègic (aprovat l’any passat) i, anualment, la planificació anual dels departaments de la Generalitat de Catalunya en polítiques d’infància i adolescència.
Finalment, també s’ha presentat l’Estudi sobre l’estat de situació de la infància i l’adolescència a Catalunya, 2014. Aquest document vol reflectir a partir de d’estudis, informes i dades nacionals i internacionals i de dades de registres departamentals en quin moment es troba la infància i l’adolescència actualment a Catalunya. L’estudi, segons ha afirmat la consellera Munté, “ha de servir per avaluar si les mesures que s’impulsen des del Govern, en aplicació de les polítiques públiques en infància i adolescència, són prou eficaces per assolir els objectius que es proposa, és a dir, a partir de la posada en marxa del Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2015-2018”.
1