- La intervenció confirma la versió transmesa per les fonts de memòria oral i la documentació històrica disponible.
- Es preveu la realització de posteriors treballs de contrast genètic per a la identificació de les restes trobades.
- Aquesta actuació respon a la voluntat de la Generalitat de seguir impulsant una política activa de recuperació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.
El Departament de Governació i Relacions Institucionals ha dut a terme la prospecció i l’excavació d’una fossa al Mas del Puig de Torelló (Osona), que ha permès recuperar les restes òssies d’una persona presumptament executada per les tropes franquistes el 4 de febrer de 1939, durant l’ocupació franquista de la població.
La intervenció, que es va fer ahir, dimarts, 28 de juliol, confirma la versió transmesa per les fonts de memòria oral i la documentació històrica disponible. L’excavació s’ha realitzat mitjançant metodologia arqueològica i antropològica i preveu la realització de posteriors treballs de contrast genètic.
Aquesta actuació fa palesa la voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya de seguir impulsant una política activa pel que fa a la recuperació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, com a eix bàsic de la memòria democràtica.
Prospecció i exhumació
La prospecció i l’excavació s’han realitzat d’acord amb la normativa de fosses vigent a Catalunya, i han servit per verificar sobre el terreny la informació històrica disponible i localitzar les restes d’una persona presumptament executada el 4 de febrer de 1939, i que els antics masovers van enterrar en un terreny adjacent al Mas del Puig.
A l’espera de l’estudi antropològic corresponent, aquestes restes són compatibles amb el període de la Guerra Civil, i es tractaria d’un home, d’entre 25 i 30 anys, d’1,70 metres d’alçada, aproximadament. S’han observat fractures cranials que seran objecte d’estudi, ja que poden ser indicatives de les circumstàncies de la mort. En l’excavació també s’han recuperat alguns botons i elements tèxtils.
L’actuació ha estat dirigida per l’arqueòleg Xavier Esteve, i ha comptat amb la participació de l’antropòloga Núria Armentano, que realitzarà l’estudi de les restes i que ja n’ha extret una mostra òssia per a la realització d’una ulterior prova d’ADN per a la seva identificació.
La intervenció ha comptat amb la col·laboració del propietari del Mas del Puig, de l’Ajuntament de Torelló, dels membres de l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) i dels Mossos d’Esquadra.
Antecedents
El desembre de 2014, l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) va sol·licitar informació sobre desapareguts de guerra al municipi de Torelló inscrits al Cens de desapareguts.
Arran d’aquesta sol·licitud, es va comprovar que hi havia un cas del Cens de desapareguts que encaixava amb alguns aspectes relacionats amb la informació donada per l’ADET, referent a la inhumació d’un soldat republicà al Mas del Puig de Torelló.
Els tècnics del Departament de Governació i Relacions Institucionals van recollir tota la informació disponible i van sol·licitar a l’Archivo General Militar de Ávila una còpia dels diaris d’operacions dels dies 4 i 5 de febrer de 1939 de la 82 Divisió franquista del Cos d’Exèrcit del Maestrazgo de l’Exèrcit franquista. La documentació obtinguda corrobora una part important de la informació facilitada per l’ADET.
Posteriorment, amb l’acord l’Ajuntament de Torelló, de l’ADET, i comptant amb el criteri favorable del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista, es va programar la prospecció i l’excavació arqueològica.