- La Fundació Bancària ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya han signat avui un acord per tal de reforçar el programa Gent Gran 3.0 i potenciar la tasca de promoció de l’envelliment actiu de la gent gran de Catalunya i actualitzar la programació que els ofereixen conjuntament
- La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han signat avui el conveni que pretén millorar el benestar i fomentar el respecte a aquest col·lectiu en el marc del programa de gent gran.
- L’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya també estan impulsant des del juny de l’any passat el programa “Pel bon tracte a les persones grans: Patrimoni de la humanitat” per lluitar contra els maltractaments a la gent gran.
- Coincidint amb el centenari del primer Homenatge a la Vellesa de ”la Caixa”, celebrat a Sant Sadurní d’Anoia el 1915, el programa Gent Gran 3.0 també actualitza i amplia els tallers de promoció i benestar de la salut, els projectes de participació social i voluntariat, i els de formació en tecnologies de la informació i comunicació.
Neus Munté, vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, han signat aquest matí al Departament de Benestar Social i Família un conveni per promoure el programa de Gent Gran 3.0.
L’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família renoven el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran a 44 casals de gent gran d’arreu de Catalunya. L’any passat, l’Obra Social ”la Caixa” va destinar 450.000 euros a aquests equipaments en el marc de l’acord entre les dues institucions. En el primer semestre de 2015, aquests centres han acollit 463 activitats i tallers dels quals han pogut participar 5.732 participants. Cada any participen a Catalunya 12.000 persones grans en les 900 activitats organitzades als casals conveniats entre el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social ”la Caixa”.
El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social “la Caixa” i els seus orígens es remunten a 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s’han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com la Generalitat de Catalunya, a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu.
Després de molts anys en què l’envelliment actiu ha estat prioritari, per primera vegada, l’acord de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya inclou una nova línia d’actuació transversal per conscienciar i sensibilitzar la població en general sobre el bon tracte a les persones grans. Després de fer una formació específica a professionals de la salut i del benestar social i d’elaborar una guia per reconèixer drets i deures de les persones grans, en el marc del centenari del programa de Gent Gran s’ha posat en marxa, sota el lema Persones grans, qüestió de respecte, una campanya de sensibilització a les pròpies persones grans per preservar la seva dignitat i garantir el bon tracte, especialment en aquelles persones en situacions de major vulnerabilitat.
De fet, l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya també estan impulsant des del juny de l’any passat el programa “Pel bon tracte a les persones grans: Patrimoni de la humanitat” per lluitar contra els maltractaments a la gent gran. Aquest programa vol conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos de maltractament i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.
La vicepresidenta Munté ha agraït a l’Obra Social “la Caixa” la col·laboració amb el Departament a través del programa Gent Gran 3.0 i sobretot per “promocionar el respecte i el bon tracte amb les persones grans, perquè és una de les prioritats del Govern”. La també consellera de Benestar Social i Família ha recordat que “gràcies al criteri de prioritzar allò important, el dia a dia bàsic dels equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya s’ha pogut preservar intacte, i per això podem afirmar que conservem un tresor que fa possible una vida social activa i associativa de les persones grans, perquè són una part fonamental de la societat”.
Per la seva banda, Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, entitat que des de fa tot just cent anys impulsa un programa ampli i divers per a les persones grans a tot l’Estat, ha afirmat: “Gràcies a aquesta nova línia d’actuació del nostre conveni amb la Generalitat sumarem esforços per garantir la bona qualitat de vida d’un col·lectiu primordial per nosaltres. Les persones grans són el nostre patrimoni més valuós. Com a passat, present i futur de la nostra societat mereixen ser respectades i tenir una vida digna”.
La nova generació de persones grans
L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals.
El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.
Tallers de promoció de la salut i el benestar
Despertar amb un somriure
Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.
Activa’t
L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.
Menys dolor, més vida
Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.
Entrena
Es tracta del programa més nou, posat en marxa aquest 2015 amb uns primers mesos, que ha rebut una acollida molt positiva per part de les persones grans. És un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física.
Exercit@ la teva ment
Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu.
Formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
Inicia't a la informàtica
En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.
Crea i dissenya un document de text
L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.
Retoc fotogràfic i presentacions digitals
En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.
Connecta't a la Xarxa
Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.
Incorpora Internet en el teu dia a dia
Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.
Projectes de participació social i voluntariat
Amics Lectors (tertúlia)
Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals i es durà a terme en aquells centres on es valori la dificultat que sigui dinamitzat per professionals.
Grans Lectors (formació)
Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.
Acció Local
Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona. Per exemple: CiberCaixa Solidària amb col·lectius en risc d’exclusió social. Es preveuen dues activitats formatives:
1. Definició del projecte d’acció local: plantejament d’objectius i temporalització.
2. Formació específica per al projecte d’acció local.
Activitats intergeneracionals
L’objectiu d’aquestes activitats és promoure les relacions intergeneracionals per acostar persones de diferents grups d’edat, amb l’ànim d’enriquir els vincles i el coneixement mutu, utilitzant les TIC com a eina per a la interacció.
Recursos formatius en TIC
Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.
Aula oberta d’ActivaLaMent
Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives.
Un programa emblemàtic a Catalunya
La gent gran sempre ha estat un col·lectiu d’atenció preferent per a l’Obra Social ”la Caixa”. De fet, el programa de Gent Gran impulsat per l’entitat celebra aquest any el seu centenari. L'atenció especial a les persones grans va arrencar amb un primer Homenatge a la Vellesa el 1915 a Sant Sadurní d’Anoia, i des de llavors l'Obra Social "la Caixa" ha intentat incessantment millorar la qualitat de vida de les persones grans, promovent programes d'envelliment actiu i saludable amb especial atenció a les persones més vulnerables.
Des de 1997 el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” treballen conjuntament per actualitzar el programa d’atenció a través d’un conveni de col·laboració que actualment ja beneficia 44 casals de gent gran de Catalunya.
A més, l’Obra Social ”la Caixa” desenvolupa aquest programa a 57 centres propis de Catalunya i a 158 en conveni amb altres administracions. Cada any participen a tot Catalunya 164.200 persones grans a les més de 6.000 activitats que s’organitzen a la xarxa de centres de gent gran.