- Durant la reunió de treball, la primera des de la presa de possessió de la nova alcaldessa, Mas i Colau han abordat temes prioritaris per la ciutat com les infraestructures o els relacionats amb polítiques socials
- El president Mas confirma que la L9 arribarà a principis del 2016 al Prat i es compromet a mobilitzar els recursos necessaris per poder culminar l’arribada fins a la Zona Franca. També anuncia que el deute de 20 milions relatiu a la llei de barris “està en tràmit de comptabilitzar-se”
- En la compareixença posterior a la reunió, la vicepresidenta del Govern diu que “és important que la capital de Catalunya pugui exercir el colideratge en la reclamació de més instruments i més recursos per al conjunt del país”
- Munté respon Rajoy que “qui té un problema gros” és el Govern de l'estat a Catalunya “degut al seu immobilisme, a la seva falta de diàleg, a la seva postura unilateral, i a les seves polítiques d'extrema austeritat”
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau en una reunió marcada per la “correcció i la cooperació”. La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en la compareixença posterior a la reunió, ha constatat que hi ha hagut una coincidència “en la necessitat de treballar plegats” en un context “d’ofec econòmic, financer i democràtic” per part de l'Estat, al qual “Barcelona no n’és aliena”.
Ambdós han reconegut les dificultats que des d'un punt de vista financer pateix Catalunya i que dificulta algunes de les accions que el Govern de la Generalitat està empenyent “amb un gran esforç” com algunes infraestructures o l’afectació a la que es veuen abocades algunes polítiques socials “degut a les restriccions pressupostàries del Govern de l'Estat”.
Per això, ha manifestat Munté, “és important que la capital de Catalunya pugui exercir el colideratge des del punt de vista de la reclamació de més instruments, més recursos, per al conjunt del país”. En aquest sentit, Munté ha recordat que el món local, i per tant l'Ajuntament de Barcelona, també rep les conseqüències d’aquesta situació, amb normatives que “provoquen unes dificultats extremes a l'hora de poder donar resposta als serveis socials més bàsics i més elementals”.
Línia 9 i Llei de barris
Aquesta ha estat la primera reunió de treball entre el president Mas i l’alcaldessa Colau i totes dues parts s'han emplaçat a tractar de manera molt més específica totes les qüestions pendents, el proper mes de setembre en la Comissió mixta Ajuntament-Generalitat.
“No ha estat una reunió de cortesia ni estrictament protocol·lària”, ha dit Munté, sinó un trobada en la que s’ha pogut aprofundir en alguns temes relacionats amb les infraestructures i amb aspectes de polítiques socials.
En matèria de transport públic, Munté ha informat que el president ha confirmat a Colau que l’L9, en la seva extensió de la zona universitària fins a l'aeroport, entrarà en funcionament a principis del 2016 i pel que fa a la Zona Franca, “entenem que és una prioritat també com a país poder-hi arribar” i en aquest sentit ha confirmat que el Govern treballa “per poder mobilitzar els recursos necessaris i imprescindibles perquè això sigui possible”. Uns recursos, dels quals “en aquests moments, malauradament no en disposem”, ha afegit.
També en matèria de mobilitat “hi ha hagut coincidència” respecte la necessitat i l'oportunitat de connectar els dos tramvies que hi ha a la ciutat de Barcelona, tenint en compte que “és una oportunitat per millorar la mobilitat del conjunt de la ciutat i més enllà”. En matèria d’habitatge, ajuntament i Generalitat han coincidit en la necessitat de treballar conjuntament per poder mobilitzar més habitatge social, seguint les polítiques impulsades pel Govern en aquesta matèria. En aquest sentit, la portaveu s’ha referit a la coincidència entre les dues parts perquè, igual que ja fa el Govern, “també els ajuntaments puguin exercir el dret de tempteig i retracte respecte als pisos buits” i així mobilitzar més habitatge social, “una bona iniciativa” que l’ajuntament de Barcelona “pot anar treballant al costat del Govern”.
En relació amb les polítiques socials, el president també ha anunciat l’alcaldessa que el deute de 20 milions relatiu a la llei de barris “està en tràmit de comptabilitzar-se”, i per tant es podrà procedir a programar el seu pagament l'any 2016. Durant la reunió també s’ha fet un repàs dels diferents equipaments adreçats a la gent gran que s'han posat en funcionament o dels que estan en fase de ser equipats per entrar en funcionament l'any 2016 i en relació amb les beques menjador, tots dos han coincidit en la necessitat de poder prioritzar aquest aspecte, com de fet ja “ho ha fet el Govern de la Generalitat en els seus pressupostos”.
“Qui té un problema gros a Catalunya és el Govern de l’Estat”
En resposta als periodistes sobre l’amenaça llençada ahir pel president del Govern espanyol advertint que “qui incompleixi la llei tindrà un problema”, Munté ha dit que a Catalunya “qui té un problema gros és el Govern de l’Estat a Catalunya degut al seu immobilisme, a la seva falta de diàleg, la seva postura unilateral i les seves polítiques d'extrema austeritat”. Segons Munté, una vegada més “en un acte de partit” el president del Govern espanyol “aprofita per amenaçar el Govern de Catalunya”. La vicepresidenta reitera que des del Govern “estem ben tranquils, perquè la llei l'estem complint” i insisteix que qui no la compleix des d'un punt de vista de finançament o pel que fa a l'atenció a les persones dependents és el Govern de l'estat.
1
Vídeos
2