La Directora General de Desenvolupament Rural, Esther Peña, assisteix a la Festa de Sant Salvador, a la Casa de l'Aigua de Castillonroy, que organitza la Junta de Sequiatge de Lleida, del Canal de Pinyana
Avui s’ha celebrat la celebrat la festa de Sant Salvador, que cada any organitza la Junta de Sequiatge de Lleida, del Canal de Pinyana, a la casa de l’aigua de Castillonroy i que aquest any ha comptat amb la participació de la Directora General de Desenvolupament Rural, Esther Peña.
Aquest Es un acte festiu on es dona valor al que significa el regadiu en les terres de Lleida on el canal de Pinyana és una de les obres de regadiu més antigues de Lleida que ha suposat un gran transformació dels municipis pels que discorre, inclòs Lleida ciutat, ja que aquesta infraestructura com totes les de regadiu no només dona aigua per al reg sinó que també abasteix d’aigua potable a les poblacions i a totes les activitats econòmiques que s’hi des envolupen.
Que el Canal de Pinyana sigui una infraestructura que te varis sigles d’antiguitat no vol dir que estigui aturada en el passat, els regants són empresaris dinàmics que han impulsat moltes renovacions al llarg de la seva història, la més recent el a partir de la signatura del pacte de Castillonroy al 1992 que va permetre el revestiment de la major part de les sèquies amb un estalvi d’aigua molt important per a les terres de Lleida.
Actualment la Comunitat de Regants esta endegant un nou procés de modernització amb la voluntat de pressuritzar tota la zona i passar del regadiu a manta a reg pressuritzat amb pressió natural amb un estalvi important d’aigua per a complementar el regadiu de zones veïnes i també per cabals ambientals o altres usos. Concretament, la Junta de Sequiatge va anunciar fa pocs dies la modernització del reg de 1.800 hectàrees de l’Horta de Lleida i ha demanat el suport del DARP per dur a terme aquesta modernització.
El DARP aposta per la modernització dels regadius amb la finalitat de millorar l’eficiència energètica i l’estalvi d’aigua, modernització que ha de ser sense consum energètic quan és possible i en el cas de Pinyana això és possible. El DARP està col·laborant amb la Comunitat de Regants en la redacció dels projectes per poder dur a terme aquesta modernització.
L’objectiu final és que les explotacions disposin de l’aigua a pressió amb la qual cosa permet aplicar el reg amb la millor eficiència estalviant aigua, temps i fertilitzants i així millora la rendibilitat econòmica de les empreses agràries. Per ajudar a aquestes iniciatives el DARP ha previst una línia en el PDR 2014-2020 recentment aprovat.