· Es tracta de la primera promoció d’estudiants que s’ha beneficiat de l’ordre del Departament d’Empresa i Ocupació per la qual s’estableix l’equivalència entre el certificat de l’assignatura Competències TIC de la Universitat Oberta de Catalunya i el certificat mitjà de l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC).
Un total de 3.487 estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han superat aquest curs 2014-2015 l’assignatura Competències TIC (CTIC) que s’ofereix en els diferents graus d’aquesta universitat i han obtingut d’aquesta manera el certificat mitjà de l'acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació que emet la Generalitat de Catalunya (ACTIC).
Aquests estudiants són els primers a beneficiar-se del reconeixement que va obtenir la UOC del Govern català en l’àmbit transversal de la capacitació digital mitjançant l’ordre EMO/129/2015, que estableix l'equivalència entre el certificat de l'assignatura Competències TIC de la UOC i el certificat mitjà de l’ACTIC.
Això converteix la superació de l’assignatura CTIC de la UOC en una nova manera d’obtenir el nivell mitjà de l’ACTIC: per convalidació. Fins ara, l’única manera d’obtenir-lo era superant una prova en un dels més de 350 centres col•laboradors repartits per tot el territori. A més, la UOC preveu la possibilitat que qualsevol persona que estigui interessada a obtenir aquest certificat es pugui matricular exclusivament de l'assignatura CTIC.
L'ACTIC és el certificat acreditatiu de la competència digital, emès per la Generalitat de Catalunya, entès com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació que les persones despleguen en situacions reals per a assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència. El model d’acreditació es compon de trers nivells de certificació (bàsic, mitjà i avançat) segons les competències avaluades.
Per la seva banda, CTIC és una assignatura semestral obligatòria de sis crèdits ECTS (150h) de la UOC. És de matrícula recomanada el primer semestre i té com a principal finalitat iniciar els estudiants d'una manera gradual i integrada en l'adquisició de la competència pròpia de la UOC: ús i aplicació de les TIC en l'àmbit acadèmic i professional.
Més sobre l’ACTIC
L’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC) s’inscriu dins de les polítiques d’impuls de la societat de la informació i el coneixement que du a terme la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d’Empresa i Ocupació en el marc del Pla idigital.
L’ACTIC ha arribat recentment al seu sisè any d’implantació consolidada com a certificat de referència en competència digital, assolint així l’objectiu pel qual es va crear l’any 2009. Durant els seus primers 6 anys d’implantació, gairebé 33.000 persones ja han obtingut el certificat.
En un context com l’actual, iniciatives com l’ACTIC prenen un especial protagonisme, ja que la capacitació digital esdevé essencial per fomentar un nou model d’economia basat en el coneixement i per ajudar els sectors laborals en crisi a reorientar-se professionalment.
En aquest sentit, l'ACTIC és un certificat molt útil en processos cerca de feina, ja que simplifica la selecció de personal a l'hora d'avaluar les aptituds digitals d'una persona per ocupar un determinat lloc de treball. Davant de qualsevol empresa o administració, aquests certificats són, doncs, una eina que pot facilitar l'obtenció d'una feina, la promoció professional, l'accés a eines d'aprenentatge virtual i l'obtenció d'una certificació professional.
L’ACTIC ha estat present a fòrums internacionals sobre societat de la informació com a model d’innovació i bones pràctiques en l’àmbit del foment de la societat digital i diverses administracions d’arreu del món s’han interessat en aquest projecte pioner de factura catalana.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter: @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom