Amb relació a l’aparició d’una part del fons personal dels pintors Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona trobat als Encants de Barcelona, segons vàrem informar un cop coneguts els fets dissabte 1 d’agost i per petició del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aquest matí de dilluns un tècnic del Museu Nacional d’Art de Catalunya i tres tècnics de la Biblioteca Nacional de Catalunya, han dut a terme un primer estudi del material trobat al carrer Enamorats, número 8 de Barcelona, amb la finalitat de valorar la importància del fons.
Fet l’estudi del material, es tracta de fons bibliogràfic sens cap col·lecció o dedicatòria important, en estat de conservació desigual. Són llibres pertanyents al darrer terç del segle XX, gran part en edicions de butxaca. També hi ha catàlegs d’exposicions, revistes, postals manuscrites, factures, circulars bancàries i una carta manuscrita del pintor Xavier Valls i Subirà (1923-2006).
El conjunt de documents aporta una visió fragmentada i incompleta de la biblioteca i arxiu dels dos artistes. Seria d’interès poder-ho conservar i donar-ho a conèixer sempre que el preu sigui absolutament raonable.
Quant a l’obra artística trobada, està aparentment relacionada amb l’entorn familiar dels artistes com a còpies realitzades en pràctiques de pintura. S’han trobat tres o quatre dibuixos, no signats, que són sobre estudis figuratius d’anatomia realitzats en paper d’embalar, però atribuïbles al pintor. També s’ha trobat material instrumental del pintor −cavallet, paletes i alguns tubs de pintura−, però que en cap cas no es pot considerar material prou rellevant des del punt de vista patrimonial.
Amb relació a la pintura mural acrílic sobre tela− del domicili familiar del carrer de la República Argentina de Barcelona, obra d’Albert Ràfols-Casamada, un representant de la família es va posar en contacte amb el Museu Nacional de Catalunya amb l’objectiu que un restaurador del museu la pogués extreure. Des del MNAC, els seus responsables van mostrar el seu gran interès i ràpidament es van posar en contacte amb la família. Amb data 23 i 25 de juny es va fer un informe sobre la situació de la pintura mural així com de les feines a dur a terme per a la seva possible retirada.
Dels contactes fets amb diverses persones de la família i entorns pròxims, i a partir de la informació de què avui disposem, podem informar que el gruix més significatiu de l’obra d’Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona està preservada. Res que pogués tenir valor documental o patrimonial s’ha malvenut. El Museu Nacional d’Art de Catalunya va estar en contacte amb els hereus i va posar a la seva disposició els serveis de la institució. I amb la mateixa disposició treballa la Biblioteca de Catalunya.
Lamentem les condicions ens les quals es va trobar aquest lot de documents dels pintors Ràfols-Casamada i Girona però la darrera decisió correspon als hereus legítims.