Avui s’ha publicat al DOGC la Llei 18/2015, de 29 de juliol, de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya. El Govern ja havia aprovat aquesta Llei el passat dia 22 de juliol davant el Ple del Parlament de Catalunya, per 125 vots a favor i 3 abstencions.
 
La norma omple el buit legal existent a Catalunya i atén les demandes del sector de disposar d’una legislació pròpia que defensi el model agroalimentari català, amb un nombre important de petites i mitjanes empreses.
 
La Llei regula i reforça el paper de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya, integrades per professionals i empreses que es dediquen a la producció, la transformació, la comercialització i la distribució agroalimentàries, alhora que dóna compliment a les resolucions del Ple Monogràfic del Parlament.
 
Catalunya és una regió agroalimentària de primer ordre dins la Unió Europea. El sector agroalimentari català té un valor estratègic important per a l’economia del país, tal com reflecteixen les magnituds econòmiques sobre la seva participació al PIB, la balança comercial, el nombre d’empreses, les persones ocupades, el valor de la producció final agrària i alimentària i la clara vocació internacional de molts dels seus productes.
 
Així mateix, el marc normatiu europeu, la Política Agrària Comunitària, també indica que cal promoure aquest tipus d'instruments d'organització de la producció i els governs competents han de legislar en la matèria.
 
Aquesta Llei facilitarà la millor integració de la cadena de valor agroalimentària a través d'acords voluntaris entre les parts. I també ha de permetre desenvolupar, si s'escau, les extensions de norma. Aquests instruments no deixen de ser acords entre els agents membres de la interprofessional que determinen que tots els agents del sector han de participar de les actuacions que determini la mateix interprofessional. Així es permet estructurar i ordenar millor tots els agents del sector.
 
Un dels principals objectius de la Política agrària comunitària és l’orientació de les produccions agràries a les necessitats del mercat, amb la flexibilització dels mecanismes d’intervenció que permetin una major adequació de l’oferta agrària a la demanda.
 
Les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries han experimentat un important desenvolupament, i s'han configurat com a òrgans de coordinació i col·laboració dels diferents sectors del sistema agroalimentari.