DAAM
Un moment de la reunió dedicada al bacteri de l'olivera
El Director General d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, va presidir ahir  a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a Barcelona, una reunió informativa sobre la plaga de la Xylella fastidiosa, bacteri de nova introducció al territori de la UE i que està afectant de forma greu les oliveres del sud d’Itàlia, i a la que han assistit els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal que agrupen les empreses proveïdores de material vegetal, així com representants de les organitzacions professionals agràries.
 
Molt recentment, a finals de juliol també es va detectar aquest bacteri a l’Illa de Còrsega, per la qual cosa cal extremar les precaucions per a evitar la seva introducció a Catalunya
 
L’expert de la Universitat de Girona en bacteris fitopatògens, Emili Montesinos, va fer una exposició d’aquest nou organisme nociu de les plantes i va explicar  la seva biologia, epidemiologia, subespècies i el diagnòstic.  Es tracta d’un bacteri (Xylella fastidiosa) que compta amb 4 subespècies, essent la que afecta a Itàlia l’anomenada Pauca.
 
 
La soca italiana d’aquest bacteri no sols afecta a les oliveres sinó també diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres,  com l’ametller i el cirerer, la ginesta i el romaní. Destacar les afeccions a Itàlia en olivera i baladre.
 
Posteriorment tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del DARP van exposar la normativa europea de mesures d’emergència per evitar la seva introducció i propagació al territori comunitari.  També han explicat la situació i evolució de la plaga a Itàlia i Còrsega, les plantes hostes d’aquest bacteri, els seus insectes vectors i el  Pla de contingència que inclou les mesures d’eradicació si es detecta un focus.
 
El sector viverista i productor es mostra molt preocupat per la important incidència que tindria aquesta malaltia de les oliveres si entrés a casa nostra, no sol pel perill de mort de les oliveres, sinó també per les dràstiques mesures que preveu la UE cas que aparegui un focus, i que obligarien a eliminar no sols les plantes afectades, sinó també  les del seu entorn al voltant de 100 m, així com mesures estrictes en els vivers de plantes hoste.
 
En la reunió el DARP i el sector van acordar  establir un pla de comunicació i divulgació que arribi a tot el sector (agricultors, viveristes, jardiners...),  també es va decidir posar a punt l’analítica per poder detectar, cas que ens arribi, el bacteri sobre insectes que poden ser vectors de l’organisme nociu. També es van arribar a altres acords com ara que el DARP faci les gestions necessàries per tal que les entitats d’investigació catalanes puguin participar en les línies de  recerca que s’estan obrin a nivell europeu, així com un mapa a nivell de Catalunya de la distribució dels insectes que d’acord amb els estudis tècnics realitzats a Itàlia i altres països, s’han revelat com a  vectors de l’organisme nociu Xylella fastidiosa. El proper mes de setembre es farà una nova reunió per tal de discutir l’estat de tots aquests temes.