En el primer any de la seva implantació, la Regió Sanitària de Girona ja ha tramitat fins a 534 targetes Cuida’m, una Targeta Sanitària Individual (TSI) que identifica aquelles persones que pertanyen a col·lectius d'alta fragilitat relacional i que, per les seves característiques clíniques específiques, necessiten una atenció més adequada a les seves necessitats.
El desembre de 2012, el CatSalut va iniciar la prova pilot de la TSI Cuida'm, que permet facilitar la relació amb els professionals i l'acompanyament per part dels seus familiars o cuidadors, sempre que ho permeti la situació clínica del pacient. A la Regió Sanitària Girona, es va començar a implantar el mes de juny de 2014. Durant el seu primer any d’implantació, fins a juny de 2015, ja se n’han tramitat 534. El projecte s’està estenent progressivament a la resta de centres de Catalunya, de manera que al 2015 ja es pugui sol·licitar arreu de Catalunya, d'acord amb els objectius establerts en el Pla de Salut 2011-2015.
Qui pot sol·licitar la Cuida’m?
La sol·licitud de la nova targeta Cuida’m l’ha de fer el metge o metgessa del pacient, el qual la sol·licita ja sigui a petició pròpia o del seu representant o tutor. En tot cas, sempre es tindrà en compte l’opinió del metge. Un cop duta a terme la sol·licitud, el CatSalut en farà la tramitació i la lliurarà al pacient o representants o tutors.
D'acord amb el procediment establert pel CatSalut, poden disposar de la TSI Cuida'm les persones assegurades del CatSalut, de qualsevol edat amb algun dels següents diagnòstics:
- Demència (amb un nivell d’afectació cognitiu moderat)
- Discapacitat intel·lectual greu i profunda
- Discapacitat intel·lectual lleu o moderada amb trastorns de conducta.
- Trastorns de l’espectre autista.
- Dany cerebral
Beneficis de la targeta Cuida’m
La targeta Cuida’m permet que els professionals sanitaris puguin identificar, des del mateix moment d’accés als serveis de salut, les persones que requereixen aquesta atenció especial. També els assegura, entre altres beneficis, poder ser acompanyats pel familiar o cuidador, llevat que això pugui perjudicar o obstaculitzar l’aplicació dels tractaments mèdics.
1