S’acaba el mes d’agost i, per a moltes persones, això suposa la fi de les vacances d’estiu i la reincorporació a la feina i a la vida habitual. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) és conscient que després d’unes setmanes de descans i de major convivència amb familiars i amics tornar a les obligacions i rutines diàries pot requerir d’un petit esforç d’adaptació. Amb tot, si se segueixen un conjunt de senzills consells, aquest procés es pot assumir amb més facilitat i, amb l’energia renovada, pot servir per incorporar canvis positius de salut al dia a dia.
Un primer grup de recomanacions incideix en el fet que és important que la reincorporació es faci, en la mesura que sigui possible, d’una manera progressiva, intentant deixar algun dia lliure entre la tornada a la residència habitual i la reincorporació a la feina. A més, cal mantenir una actitud positiva, entenent que aquest retorn no significa renunciar a fer les activitats que agraden; en aquest sentit, és important trobar un espai diari o setmanal per dur a terme qualsevol activitat que faci gaudir i relaxar-se, especialment si és en grup, perquè encara tindrà efectes més beneficiosos. De fet, el començament del cicle escolar és el moment ideal per inscriure’s en un curs, un fet molt positiu donat que l’aprenentatge s’associa a la millora del benestar psicològic, la confiança en un mateix i el reforç de les relacions socials.
En segon lloc, la tornada de vacances és un bon moment per revisar les pautes habituals d’alimentació, activitat física i son. Així, cal plantejar uns horaris que assegurin almenys set hores de son al dia, fer algun dels àpats principals asseguts a taula i amb temps suficient, i realitzar uns trenta minuts d’activitat física moderada. Aquest darrer objectiu no és complicat d’assolir, ja que l’activitat física es pot acumular i els desplaçaments actius a la feina –caminar, usar el transport col·lectiu, pujar escales– són bones maneres d’aconseguir-ho. Cal evitar els estats de cansament o fatiga, especialment si són prolongats, i fer petites accions que contribueixin a millorar la concentració i a combatre el sedentarisme. Així, a la feina o a l’escola s’aconsella, si es pot, fer pauses molt curtes, de cinc minuts cada una, que es poden aprofitar per fer estiraments senzills, caminar una mica o, per exemple, comentar a peu dret amb els companys de feina alguna qüestió laboral que s’hagi de consensuar.
Per últim, un altre conjunt de consells tenen a veure amb el fet d’evitar el consum de tabac, alcohol o altres drogues, reforçar les pautes d’higiene i actualitzar el calendari de vacunacions de tota la família, ja que en els darrers vint anys aquesta mesura ha estalviat més d’un milió de casos de malaltia només a Catalunya.