• És important que la reincorporació es faci, en la mesura que sigui possible, d’una manera progressiva i mantenir una actitud positiva
  • La tornada de vacances és un bon moment per revisar les pautes habituals d’alimentació, activitat física i son.
  • Evitar el consum de tabac, alcohol o altres drogues, reforçar les pautes d’higiene i actualitzar el calendari de vacunacions de tota la família
  • Amanides, llegums, oli d’oliva i espècies també contribueixen a alimentar-se de forma saludable en uns mesos en què hi ha més temps per menjar i per implicar els joves en la tria dels menús
L’Agència Salut Pública de Catalunya apunta 10 consells per facilitar i fer més saludable el retorn de les vacances

S’acaba el mes d’agost i, per a moltes persones, això suposa la fi de les vacances d’estiu i la reincorporació a la feina i a la vida habitual. L’Agència de Salut Pública és conscient que després d’unes setmanes de descans i de major convivència amb familiars i amics tornar a les obligacions i rutines diàries pot requerir d’un petit esforç d’adaptació.
 
Un primer grup de recomanacions incideix en el fet que és important que la reincorporació es faci, en la mesura que sigui possible, d’una manera progressiva, intentant deixar algun dia lliure entre la tornada a la residència habitual i la reincorporació a la feina. A més, cal mantenir una actitud positiva, entenent que aquest retorn no significa renunciar a fer les activitats que ens agraden; en aquest sentit, és important trobar un espai diari o setmanal per dur a terme qualsevol activitat que faci gaudir i relaxar-se, especialment si és en grup, perquè encara tindrà efectes més beneficiosos. De fet, el començament del cicle escolar és el moment ideal per inscriure’s en un curs, un fet molt positiu donat que l’aprenentatge s’associa a la millora del benestar psicològic, la confiança en un mateix i el reforç de les relacions socials.
 
En segon lloc, la tornada de vacances és un bon moment per revisar les pautes habituals d’alimentació, activitat física i son. Així, cal plantejar uns horaris que assegurin almenys set hores de son al dia, fer algun dels àpats principals asseguts a taula i amb temps suficient, i realitzar uns trenta minuts d’activitat física moderada. Aquest darrer objectiu no és complicat d’assolir, ja que l’activitat física es pot acumular i els desplaçaments actius a la feina –caminar, usar el transport col•lectiu, pujar escales– són bones maneres d’aconseguir-ho. Cal evitar els estats de cansament o fatiga, especialment si són prolongats, i fer petites accions que contribueixin a millorar la concentració i a combatre el sedentarisme.
 
Per últim, un altre conjunt de consells tenen a veure amb el fet d’evitar el consum de tabac, alcohol o altres drogues, reforçar les pautes d’higiene i actualitzar el calendari de vacunacions de tota la família, ja que en els darrers vint anys aquesta mesura ha estalviat més d’un milió de casos de malaltia només a Catalunya. De fet, durant l’estiu, Salut Pública ha recordat consells per deixar de fumar en una època propícia com l'estiu: el relaxament que s’associa a les vacances pot ajudar a fixar una data per abandonar completament aquest hàbit nociu.

Pels qui encara no tornen, l'Agència de Salut Pública anima a aprofitar les vacances d'estiu per menjar més fruita i productes estacionals

L’Agència de Salut Pública de Catalunya anima les famílies a aprofitar aquests dies per seguir mantenint una bona alimentació. I és que tot i que l’estiu sovint es presta a fer àpats més informals, això no implica que aquests hagin de ser menys saludables i la tria de fruita i de productes estacionals són una bona manera de garantir-ho.
 
En aquest sentit, aconsella principalment prioritzar el consum d’aliments frescos –com amanides, sopes i cremes fredes-, de producció local i de temporada, així com aprofitar la gran varietat de fruita d’aquesta època de l’any –amb melons, síndries, préssecs, nectarines o macedònies- per menjar-ne tres peces. A l’hora de condimentar i cuinar, es ressalta la importància de fer-ho amb oli d’oliva i de reduir la sal, substituint-la per aromes i herbes aromàtiques –com el romaní, l’orenga o la menta- que també incrementen els sabors i els aromes dels plats.