• La taxa de detecció de càncers invasius és de 3,42 casos per 1.000 usuaris cribrats
  • Participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%
El desplegament del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a la Regió Sanitària Lleida va permetre diagnosticar precoçment 43 càncers invasius el 2014, el que suposa el 3,42 per 1.000 usuaris cribrats. Es tracta d’una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut que té com a objectiu potenciar els aspectes preventius i està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, ja que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s’ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.
 
Durant l’any 2014 es va finalitzar el PDPCCR a les ABS Balaguer i Agramunt (iniciades el 2013), Tàrrega, Pla d’Urgell i Bellpuig (iniciades el 2014), alhora que es van començar les ABS Lleida Rural Nord, Lleida Rural Sud, Almacelles, Almenar, Alcarràs, Cervera i Seròs, totes elles encara actives.
 
Tots els usuaris que pertanyen a les anteriors ABS d’entre 50 i 69 anys, susceptibles de participar en el PDPCCR, van rebre una carta individualitzada indicant que havien de passar pel seu CAP o consultori local a recollir el kit de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) i allí els usuaris van rebre les indicacions oportunes per part del personal d’Atenció Primària per a la recollida de la mostra.
 
En total, el 2014 a la RS Lleida es va convidar a 21.456 usuaris al PDPCCR, dels quals 12.574 van entregar la PDSOF, que suposa un 57,80% de participació, una de les més altes de Catalunya i de la literatura investigada. Sumant als participants els usuaris que han fet el cribratge fora del programa, la taxa de cobertura del PDPCCR el 2014 va ser del 58,71% dels usuaris convidats.
 
A causa de la dispersió geogràfica de la zona, es va optar per aprofitar el circuit de recollida de mostres emprat a l’Atenció Primària, mantenint l’anàlisi de les mostres al laboratori clínic de l’ICS a Lleida, centralitzat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). La Regió Sanitària Lleida aprofita el circuit informàtic de l’e-CAP per definir i lligar estructures i poder fer l’entrada al sistema de la població del programa. Els resultats es carreguen al Programa Informàtic Còlon, a l’e-CAP i a SAP i cada metge de família obté en temps real el resultat de la prova dels seus pacients. També poden ser consultades des de la història compartida de Catalunya (HC3).
 
Resultats del Programa
Als 818 usuaris positius (6,51% de tots els participants) se’ls va citar esglaonadament a la Consulta de la Unitat de Cribratge de l’Hospital de Santa Maria (CUC-HSM) per fer-los la història clínica (HC) i l’enquesta d’antecedents. D’aquests, la taxa d’indicació de la colonoscòpia ha estat del 90,7%, és a dir, en quasi tots els casos s’ha recomanat la realització de la colonoscòpia.
 
De les 710 colonoscòpies fetes, en el 33,9% no s’han observat lesions neoplàsiques, i se’ls citarà novament als 10 anys per fer una PDSOF; el 17,7% van tenir un diagnòstic d’adenoma de baix risc (ABR), és a dir, presentaven 1 o 2 adenomes de mida inferior a 10 mm; aquests usuaris seran reconvocats des del Programa per realitzar-se novament una PDSOF als dos anys. El 26,8% van presentar diagnòstic d’adenoma de risc intermedi (ARI), amb l’extirpació de 3-4 adenomes de menys de 10 mm o bé un adenoma d’entre 10 i 20 mm de morfologia vellosa i displàsia d’alt grau; aquests usuaris seran derivats pel seu metge de família a l’especialista de Digestiu de referència per realitzar-los una colonoscòpia de control als 3 anys. El 14,6% de les colonoscòpies practicades han resultat ser un adenoma d’alt risc (AAR); són usuaris als quals s’ha extirpat fins a 5 adenomes o bé un sol adenoma de mida superior a 20 mm. L’any 2014, el PDPCCR va diagnosticar 43 càncers invasius. La taxa de detecció de càncers invasius és de 3,42 casos per mil usuaris cribrats. La taxa detecció de carcinoma in situ se situa en el 1,67‰ usuaris cribrats. Els càncers in situ, un cop extirpats, reben el mateix tractament que si es tractés d’un ARI o d’un AAR, depenent de la classificació anterior.
 
El valor predictiu positiu de la PDSOF (VPP) per neoplàsia colorectal és del 64,9%, és a dir, els usuaris amb PDSOF positiva tenen quasi un 65% de possibilitats de tenir una lesió, ja sigui adenoma d’alt risc, risc intermedi, baix risc, carcinoma in situ o invasiu. El valor predictiu per adenoma està situat en el 59,4%. La taxa de colonoscòpies terapèutiques ha estat del 88,1%, és a dir, en tots aquests casos la colonoscòpia ha servit per fer el diagnòstic de la lesió i alhora extirpar-la.