• El major dèficit pluviomètric s’ha donat a l’est de la Noguera i al Pallars Jussà, però també ha estat un any sec a part de la depressió Central, del Prepirineu i del prelitoral, així com a gairebé tot el litoral.

 

  •  Contràriament, l’any s’ha de considerar plujós a diverses àrees de la meitat oest i del nord del país, situades al Pirineu occidental, al pla de Lleida, i sobretot al Prelitoral sud, on fins i tot s’ha de considerar com a molt plujosa la zona del Port.
 
Quan es vol fer el balanç de les reserves hídriques d’un territori, generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent.
 
L’any pluviomètric 2014-2015, que va de l’1 de setembre de 2014 fins al 31 d’agost de 2015 ha estat de forma general un any normal o sec en percentatges semblants del territori, encara que també ha estat plujós a gairebé a un 20% del país.
 
La pluviometria s’ha de considerar normal a una part del Pirineu i Prepirineu, a part de la depressió Central, i també en àrees del litoral Nord i Sud.
 
S’ha de parlar d’un any sec a una part del Prepirineu i de la depressió Central, sobretot al seu sector occidental, al prelitoral Central i al nord del prelitoral Sud, així com també a bona part del litoral. A l’est de la Noguera i al Pallars Jussà el percentatge de precipitació anual ha quedat una mica per sota del 70% de la mitjana climàtica anual.
 
Contràriament, l’any ha estat plujós a gran part del Pirineu occidental i en algunes zones elevades de l’oriental com la capçalera del Ter o a punts de la serra del Cadí; també a l’Alta Garrotxa i a l’oest de l’Alt Empordà, a bona part del pla de Lleida, i finalment a punts del litoral Sud i a una bona àrea del Prelitoral sud que abasta gairebé tota la Terra Alta i bona part de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre, essent fins i tot molt plujós a la zona del Port.
 
En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2014-2015 ha estat plujós a la conca de la Garona, a les capçaleres de la Noguera Ribagorçana i Pallaresa, al curs baix del Segre i de l’Ebre, mentre que pel que fa al sector oriental, ho ha estat a la capçalera del Ter i a les capçaleres de la Muga i del Fluvià. A la resta, l’any s’ha de considerar normal o sec.
 
En referència a l’evolució estacional de la precipitació, les estacions que obren i tanquen l’any pluviomètric (tardor i estiu) han estat en general plujoses o normals, mentre que les estacions del període central (hivern i primavera) han presentat majorment un caràcter sec.
 
En el balanç total de l’any pluviomètric ha pesat força tant el fet que la tardor va ser plujosa o molt plujosa al sector nord del Segrià i a punts de l’Empordà, com també les importants acumulacions de neu que es van donar al Pirineu durant l’hivern. Després cal afegir els importants episodis de precipitació que es van donar durant la primavera a la zona del Port, i finalment han sumat les recents tempestes d’estiu a la Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Tarragonès, així com també de la Selva i la Garrotxa.
 
La tardor va ser plujosa en general i molt plujosa al nord del Segrià, la qual cosa queda reflectida en el balanç total de l’any pluviomètric. En canvi va resultar seca a la Val d’Aran, i normal o seca a punts del litoral. Les nevades van ser escasses i es va destacar alguns gruixos al vessant sud del Pirineu i del Pirineu Oriental. 
 
L’hivern 2014-2015 va ser sec a la major part del Principat, i molt sec al Prepirineu occidental i a d’altres punts del nord del país. Ara bé, va resultar plujós al vessant nord del Pirineu, a cotes altes del Pirineu oriental i a punts del litoral tarragoní. En aquesta estació sí que cal destacar importants acumulacions de neu al Pirineu.
 
La primavera va ser seca a gran part del país, i molt seca a àmplies zones de Ponent, si bé va ser plujosa o molt plujosa a punts del sud i extrem nord-est.
 
L’estiu, amb un comportament molt irregular, ha presentat trets secs a bona part del litoral Central i Nord, al prelitoral Central i Sud. En canvi ha estat plujós a determinats punts de les comarques de la Garrotxa i la Selva, al sud de la Noguera, al Tarragonès, al sud de la Ribera d’Ebre i sud del Montsià. 
 
 
Pel que fa a les nevades, l’any 2014-2015 no ha assolit ni de lluny els valors més excepcionals dels dos anys anteriors. Durant la tardor de 2014 no es van donar nevades destacades i fins i tot cal recordar que l’octubre va ser un mes en que gairebé no va nevar ni en les zones més elevades. Només a finals de novembre es va donar un episodi de nevades importants al vessant sud del Pirineu i Prepirineu oriental. L’hivern 2014-2015 no va superar la innivació dels hiverns dels anys anteriors, tot i que al vessant nord el gruix de neu va ser més alt que la mitjana en diversos moments de la temporada. En canvi, al vessant sud no va nevar gaire.  Fins al mes de febrer no va caure una nevada destacada a bona part del Pirineu, sobretot a les cotes altes del Pirineu occidental, i especialment al seu vessant nord. Va ser també durant aquest darrer mes quan la neu es va veure a cotes baixes a molts indrets del centre i sud del país, on en algun casos feia més de 10 anys no hi nevava tant.
 
A continuació es mostren les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) en les quals la precipitació acumulada durant l’any pluviomètric 2014-2015 ha estat superior als 1.300 mm, ubicades gairebé totes a les parts més elevades del Pirineu.
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
PN dels Ports
Baix Ebre
1702,9
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
1615,9
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
1583,2
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
1574,5
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
1464,0
Setcases - Hostal Pastuira (XOM)
Ripollès
1434,3
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
1305,4
 
 
Fora de l’alta muntanya, els valors més alts de precipitació, superiors als 1.000 mm, recollits a les estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), han estat els següents:
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Olot
Garrotxa
1242,9
Albanyà – Lliurona (XOM)
Alt Empordà
1224,5
Molló - Fabert
Ripollès
1175,5
Beget  (XOM)
Ripollès
1160,7
Batet de la Serra- Mas el Solà (XOM)
Garrotxa
1147,2
la Vall de Bianya (XOM)
Garrotxa
1115,3
Gisclareny
Berguedà
1103,2
Santa Pau - Sant Miquel Sacot (XOM)
Garrotxa
1102,0
Olot - el Parc Nou (XOM)
Garrotxa
1101,8
Mieres (XOM)
Garrotxa
1072,5
Planoles (XOM)
Ripollès
1050,4
la Vall d'en Bas
Garrotxa
1018,7
 
 
Pel que fa als valors més baixos, les quantitats mesurades a les estacions gestionades per l’SMC són les que es presenten a la taula següent, totes elles ubicades en indrets climàticament secs.
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
292,6
Golmés
Pla d'Urgell
293,2
Ivars d'Urgell
Pla d'Urgell
297,3
Tornabous
Urgell
299,9
Mollerussa
Pla d'Urgell
323,2
Tàrrega
Urgell
335,7
 
 
 
Mapes de la precipitació acumulada al llarg de l’any pluviomètric 2014-2015 i del percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
A nivell informatiu, l’SMC considera que un període ha estat molt sec quan les quantitats enregistrades han estat per sota del 30% respecte a la mitjana climàtica; sec, si ha plogut entre un 30% i un 90%; normal, si els totals enregistrats se situen entre un 90% i un 110%; plujós, entre un 110% i un 190%; i molt plujós si la precipitació acumulada està per damunt del 190%.
 
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació definitiva del Butlletí de l’Any Pluviomètric 2014-2015 a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

3  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 478

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 329

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 273