- Irene Rigau: “Els centres d’FP sou motor de formació, motor d’innovació i motor d’inserció laboral”
- La inserció dels alumnes d’FP dual és del 59,11%, superior a la resta de graduats
- Els graduats en formació professional estan menys exposats a l’atur que la mitjana de Catalunya
- Creix com a via per obtenir feina l’empresa on els alumnes han fet les pràctiques formatives
El nombre de graduats en formació professional ha crescut en 5 punts respecte l’any anterior, passant del 41,46% al 46,58% d’inserció laboral. És la principal conclusió de l’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2014, elaborat conjuntament pel Departament d'Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya. Aquest creixement consolida el canvi de tendència que ja s’apuntava en l’estudi de l’any passat, i que suposava un punt d’inflexió respecte els últims anys. El treball analitza quina és la situació laboral i formativa dels graduats de la promoció 2014 en ensenyaments professionals, enquestats entre sis i nou mesos després d’haver acabat els seus estudis.
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha agraït la tasca dels professors i dels centres del país per esdevenir no només centres de docència, sinó també d’investigació: “Els centres d’FP sou motor de formació, innovació i inserció laboral. Això ens fa reforçar la confiança que la societat ha de tenir en el sistema educatiu”. Així, ha recordat com Catalunya ha millorat la taxa de graduació a l’educació secundària, situant-se al 87% dels alumnes graduats, per sobre dels objectius d’Europa 2020.
La titular d’Ensenyament ha ressaltat la importància de revaloritzar els estudis com a via de millora de la situació personal i d’accés a la feina. Rigau ha remarcat que “la realització personal passa per la inserció laboral, que suposa la dignificació de la persona. I per aquest motiu és una prioritat del Govern tant la feina com la formació. Quan més bona és la preparació més possibilitats d’èxit tindran els joves en un futur, i les dades presentades en l’estudi són veritablement esperançadores”.
A més, la taxa d’atur dels graduats segueix sent inferior a la taxa d’atur de Catalunya (que en el moment de l’enquesta se situava en el 20%) i molt inferior a la taxa d’atur dels joves d’entre 16-24 anys (46,65%). Un total 39,10% de graduats en grau mitjà treballen, mentre que el percentatge entre els graduats de grau superior és del 53,29%, xifres totes dues superiors a les del passat estudi. Les persones ocupades han augmentat en totes les franges d’edat respecte l’any anterior.
Es tenen en compte aspectes com el nivell d’ingressos, el tipus de contracte, les famílies professionals amb major i menor inserció o les principals vies d’obtenció de feina. Han respost a l’enquesta un total de 27.668 persones graduades el 2014 corresponents als següents ensenyaments: formació professional inicial, esports, arts plàstiques i disseny, ensenyaments artístics superiors –disseny, música i dansa, i programes de qualificació professional inicial (PQPI).
L’FP dual presenta la millor inserció laboral
Una de les conclusions que s’evidencien és la bona inserció laboral de la primera promoció de graduats en formació professional dual. Així, un 59% dels graduats han aconseguit un lloc de treball abans de transcórrer nou mesos del final d’estudis. Un 38,67% treballen en exclusiva, mentre que el 20,44% ho compaginen amb els estudis. La velocitat d’inserció és més alta amb aquest model formatiu. Es tracta de la primera ocasió que es disposen de dades sobre la situació dels graduats en dual, per tant, no és comparable amb anys anteriors.
L’estudi demostra com, malgrat que l’atur està en retrocés, de moment no desincentiva la continuïtat dels estudis. Prop del 65% dels graduats de grau mitjà que continuen estudiant opta per preparar-se per accedir a grau superior, i la xifra de graduats de superior que continua els seus estudis a la universitat és del 63,75%.
També es constata la presència als ensenyaments professionals de persones de 25 o més anys, una tendència contínua els darrers anys, i que fa palès la importància que atorguen a la qualificació com a via per a l’obtenció d’un lloc de treball. Aquest col·lectiu representa el 26,38% del total, lleugerament inferior a l’any anterior. El col·lectiu més nombrós segueix sent el comprès entre 20 i 24 anys.
Incrementen els graduats que treballen a les empreses on han fet pràctiques
Les principals vies d’obtenció de feina per part dels graduats és un altre dels aspectes inclosos. Es fa palès que ha augmentat com a segona via l’empresa on els alumnes han fet les seves pràctiques formatives, incrementant en prop d’un 2% respecte el passat estudi. La primera segueix sent la xarxa de relació personal –que ha disminuït respecte l’any anterior-, mentre que en tercera posició es manté l’obtenció a través del currículum vitae.
Irene Rigau ha destacat l’increment d’aquesta via d’obtenció de feina com un reflex de la igualtat d’oportunitats: “Per primera vegada incrementa com a via d’obtenció de feina la via de les pràctiques, de la bossa dels centres, de la dual, independentment de les xarxes personals. És aquesta una de les millores d’aquest any perquè va a favor de la millora de la igualtat d’oportunitats, de servei a tota la població”.
Pel que fa a l’estabilitat en els contractes laborals, es constata que la temporalitat de la contractació és més elevada com més baixos són els nivells d’estudis, i per contra la contractació indefinida i el treball per compte propi augmenten amb el nivell d’estudis. La majoria de graduats ocupats ho fan a temps complert, dos punts percentuals més que l’estudi de l’any anterior.
Inserció per famílies laborals
S’analitza les famílies professionals segons el percentatge d’inserció laboral. Entre les famílies que en el moment de l’enquesta ja superen el 50% d’inserció es troben: indústries alimentàries, fabricació mecànica, instal·lació i manteniment, i energia i aigua. Els ensenyaments esportius es situen en un 61,44% i els ensenyaments artístics superiors, en un 68,13%. D’altra banda, les famílies on predomina l’opció per seguir formant-se són les famílies relacionades amb les activitats físiques i esportives, informàtica i comunicacions, arts gràfiques i comerç i màrqueting.
La mitjana de la inserció laboral en les sis famílies amb més graduats de grau mitjà el 2014, és del 35,93%, mentre que l’any anterior era del 31,50%. Això representa un
augment del 4,43% respecte l’any anterior. Pel que fa al grau superior, la mitjana de la inserció laboral de les sis famílies amb més graduats al 2014 és de 52,20%, amb un augment del 5,77% respecte a l’estudi anterior.
7 de setembre de 2015
2