Presentació Codi sèpsia greu
  •  El 2014 a Catalunya 478 menors de 16 anys i 22.255 adults amb sèpsia greu van ser ingressats a un hospital d’aguts; aproximadament un 25% d’aquests pacients van ingressar a una unitat de cures intensives
  • La sèpsia greu és una síndrome amb risc vital, com l’infart i l’ictus, que presenta una mortalitat global del 20% entre els pacients afectats. El pronòstic dels pacients amb sèpsia greu millora de forma important si es fa una detecció precoç i un inici de tractament immediat
  • En l’elaboració del Codi han participat set societats científiques de les especialitats que intervenen en l’atenció als pacients amb sèpsia greu
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat aquest matí el nou model d’atenció als pacients amb sèpsia greu, anomenat Codi sèpsia. La roda de premsa ha tingut lloc a la sala d’actes del Departament de Salut i ha comptat amb la participació del director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa, i els presidents de les diverses societats científiques que han participat en l’elaboració d’aquest codi d’emergència.
 
El nou model, que funciona com a prova pilot des del 7 d’abril de 2015 al Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme, s’estendrà enguany a tot Catalunya.
 
El codi d’atenció als pacients amb sèpsia greu (Codi sèpsia) és un sistema integral d’atenció que facilita la detecció precoç dels pacients amb sèpsia, i la coordinació de l’atenció entre els nivells assistencials. L’objectiu del Codi sèpsia és disminuir la morbimortalitat d’aquesta malaltia millorant la seva detecció, reduint el temps en què s’inicia el tractament i coordinant els diferents dispositius assistencials que hi intervenen.
 
Què és la sèpsia greu?
La sèpsia és la resposta generalitzada de l'organisme davant de qualsevol infecció, bacteriana, vírica o fúngica que no ha estat ben controlada.
 
La sèpsia greu és l’evolució complicada d’un procés infecciós generalitzat que pot produir una mala perfusió als òrgans: els lesiona i acaba produint el que s’anomena fracàs multiorgànic i la mort. És una síndrome amb risc vital com l’infart de miocardi o l’ictus, però actualment a Catalunya provoca més morts que aquestes dues patologies juntes.
 
Els pacients amb sèpsia greu
La sèpsia pot afectar qualsevol persona i la seva gravetat està condicionada per la patogenicitat i càrrega de gèrmens, la demora en l'inici del tractament i les característiques del pacient. L’any 2014 a Catalunya els hospital d’aguts van atendre 478 menors de 16 anys i 22.255 adults amb sèpsia greu. És una patologia associada a l’envelliment de la població, aproximadament el 75% dels pacients tenen més de 65 anys.
 
Un estudi de les altes hospitalàries a Catalunya del període 2008-2012, mostra que la sèpsia greu representa el 2% d'ingressos hospitalaris, un 25% dels quals poden ingressar a una unitat de cures intensives (UCI), presenta una estada mitjana hospitalària de 15 dies i una mortalitat del 20%. Quan evoluciona a xoc sèptic i disfunció multiorgànica, les estades hospitalàries es perllonguen i la mortalitat arriba a ser entre el 30% i el 60%.
 
El pronòstic dels pacients amb sèpsia greu millora de forma important si es fa una detecció precoç i un inici de tractament immediat.