L’objectiu és aprofundir en el coneixement d’eines per a la detecció i en la implementació d’estratègies d’intervenció davant casos consumats o sospitosos
El Departament de Benestar Social i Família promou aquest dilluns 14 i dimecres 16 de setembre al Consell Comarcal del Maresme un curs de professionalització vers els maltractaments a la gent gran dins del programa “Pel bon tracte a les persones grans” de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Obra Social ”la Caixa”.
 
L’objectiu és formar i sensibilitzar els professionals de la comarca que tenen un contacte habitual amb les persones grans mitjançant l’aprofundiment en el coneixement de les eines pròpies per a la detecció i avaluació de les diferents formes de maltractament, així com en la implementació de les estratègies d’intervenció davant casos consumats o amb sospites fonamentades.
 
La docència, a càrrec de l’Associació per a la Investigació dels Maltractaments a les Persones Grans (EIMA), pretén descobrir les limitacions a l’hora de detectar aquest tipus de situacions, ja que les víctimes acostumen a estar condicionades per aspectes emocionals i cognitius. També es tracta de potenciar la cultura de l’abordatge interdisciplinari donant a conèixer els recursos socials i jurídics existents, d’emfatitzar en l’apoderament de les víctimes, i de potenciar la coordinació entre els centres i els equips de professionals, entre d’altres.
 
Aquesta formació reforça la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament de Benestar Social i Família va presentar el 2012.
 
El programa “Pel bon tracte a les persones grans” compta amb diverses línies d’intervenció. Això inclou una comissió nacional per al seu desplegament i seguiment, la formació de professionals de diversos àmbits (Salut, Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, Atenció Telefònica, Professorat de cicles formatius...), la sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de la campanya “Patrimoni de la Humanitat” i, finalment, la intervenció en el territori.
 
Segons dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2014, que el Departament d’Interior va dedicar a la gent gran, un 0,8 % de les persones grans a Catalunya (10.500 persones aproximadament) diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn i un 2,1 % es troben en situació de risc. Per a l’estudi de percepció de maltractaments l’enquesta ha tingut en compte quatre àmbits principals: negligències, abusos patrimonials, abusos psicològics, així com amenaces i abusos físics.