El secretari d’Afers Exteriors del Govern de Catalunya, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo, han comparegut avui a la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament Federal de Bèlgica per informar sobre el procés polític català i sobre les conseqüències de les eleccions del 27 de setembre. La compareixença s’ha fet a partir de la invitació formal del president de la comissió, Dirk Van Der Maelen, que pertany al SP.A (socialistes flamencs), mostrant així l’interès del Parlament Federal de Bèlgica per la situació política catalana i pel procés sobiranista. El representant permanent del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj, també ha assistit a la compareixença. Una quinzena de diputats belgues, de la majoria de partits i pertanyents a les dues principals comunitats belgues (flamencs i valons) han assistit a la trobada.
Els dos representants catalans han explicat, en la seva exposició inicial, els antecedents polítics que han dut a la situació actual i a la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre. En aquest sentit, Albinyana ha destacat el caràcter excepcional d’aquesta convocatòria, motivat pel fet que el govern espanyol s’hagi negat a acceptar qualsevol altre tipus de referèndum o consulta sobre la qüestió. Per la seva banda, Royo ha repassat alguns dels fets més destacats dels darrers anys, que han desembocat en el moment actual, i ha parlat sobre el caràcter democràtic, pacífic i integrador del moviment sobiranista català. Sobre aquest punt ha posat com a exemple la Via Lliure del passat 11 de setembre.
Posteriorment s’ha obert un torn de paraules i preguntes, durant el qual els diputats belgues han preguntat sobre el full de ruta posterior a les eleccions. Una part del debat s’ha centrat en la continuïtat de Catalunya a la UE i en els altres organismes multilaterals. En aquest punt, Altafaj ha pres la paraula per explica que el Govern de Catalunya té la seguretat que la UE trobarà una sortida política a la situació que serà beneficiosa per a totes les parts. Els diputats belgues també han mostrat interès per l’estratègia del govern espanyol i per l’ús de les instàncies judicials com a element de pressió. Tant la compareixença com el debat posterior s’han desenvolupat en un clima de cordialitat i sensibilitat per la qüestió política catalana.
Amb la compareixença d’avui, ja són sis les intervencions per analitzar el procés català en una cambra legislativa d’un país sobirà. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Posteriorment, el 7 de juliol el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió on van participar-hi el secretari d’Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. El passat dimecres 26 d’agost, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts posteriorment pel president de la cambra uruguaiana, Alejandro Sánchez. D'altra banda, el 2 de setembre la directora general de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola, va comparèixer a la comissió d’afers internacionals del Senat del Paraguai. Finalment, el 9 de setembre la Cambra de Representants dels Estats Units va acollir, al seu subcomitè d’Afers Europeus, una compareixença del secretari Albinyana i un debat posterior.