• S’estableixen 64 malalties de declaració obligatòria, entre els quals s’han incorporat la febre de Chikungunya, el Dengue i la Febre del Nil
  • Amb la nova regulació, algunes d’aquestes malalties, com la legionel·losi,  passen a ser de declaració urgent
 
El Govern ha aprovat el Decret pel qual es crea la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya i es regulen els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics. L’objectiu d’aquesta regulació és detectar precoçment i donar resposta d’una forma immediata i oportuna a les malalties de declaració obligatòria subjectes al sistema de notificació urgent, els brots epidèmics de qualsevol etiologia i altres alertes epidemiològiques que es produeixin a Catalunya, i per fer-ho és essencial disposar d’una xarxa de vigilància epidemiològica integrada amb uns circuits establerts en l’àmbit assistencial.
 
El Decret estableix els sistemes de notificació de les malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics, i les responsabilitats de control sanitari dels serveis de vigilància epidemiològica implicats. També es formalitza el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) i es crea la Comissió de Vigilància Epidemiològica de Catalunya.
 
En concret, es consideren 64 malalties de declaració obligatòria, la incorporació de noves malalties com ara les arbovirosis (Chikungunya, Dengue i Febre del Nil), i s’introdueixen canvis en la declaració en alguna d’elles, com ara la legionel·losi, que passa a ser malaltia de declaració urgent o la Clamídia, infecció de transmissió sexual que es declararà de forma individualitzada.
 
Aquest Decret segueix les premisses que marquen els organismes internacionals per reforçar la vigilància epidemiològica, prevenir i controlar la propagació de malalties transmissibles i per fer front a l’emergència o reemergència de malalties que són conseqüència de la globalització del món, l’augment dels viatges, el comerç internacional i els desplaçaments per situacions de desastres naturals i guerres.