L'objectiu és fer un estudi pilot de la metodologia d’anàlisi multicriteri com a suport a la presa de decisions en els programes d’harmonització farmacoterapèutica
El Servei Català de Salut (CatSalut) i Omakase Consulting, amb la col·laboració de Bristol-Myers Squibb (BMS), han signat a Barcelona un acord per fer un estudi pilot de la metodologia d’anàlisi multicriteri (Multicriteria Decision Analysis) com a suport a la presa de decisions en els programes d’harmonització farmacoterapèutica (PHF) del CatSalut. L’objectiu principal d’aquesta metodologia és facilitar una avaluació i comparació de fàrmacs de manera estandarditzada, objectiva, transparent, sistemàtica, ponderada i eficient.
La metodologia d’anàlisi multicriteri (MCDA), que s’utilitza en diferents àrees i, en particular, en l’àmbit de la salut i els medicaments, permet incorporar criteris, identificats i ponderats per la seva rellevància, que vagin més enllà dels de l’eficàcia, eficiència i seguretat dels fàrmacs en la presa de decisions. Concretament, permet incorporar-hi, de manera explícita i transparent, criteris socials i morals, com ara l’equitat, la gravetat de la malaltia i la necessitat clínica i social. Ateses les característiques d’aquesta metodologia, l’estudi pilot es realitza en el Programa d’harmonització de medicaments orfes, el Programa d’avaluació, seguiment i finançament dels tractaments d’alta complexitat (PASFTAC), on les decisions es poden basar en criteris més enllà dels purament clínics. L’anàlisi multicriteri és un metodologia que actualment s’empra en agències i institucions internacionals, com ara l’Agència Europea del Medicament (EMA) i l’Institut per a la Qualitat i Eficiència en l’Atenció de la Salut (IQWIG) d’Alemanya.
Aquest conveni s’emmarca dins dels objectius globals del CatSalut: desenvolupar l’adaptació de l’oferta sanitària a les necessitats de la població; assegurar la gestió efectiva del risc mitjançant el coneixement de la morbiditat de la població i del cost de les patologies associades, i vetllar per la sostenibilitat del sistema públic de salut.
Dins de l’àmbit de l’ús racional dels medicaments, és necessari aconseguir una homogeneïtzació en la seva selecció i utilització que permeti assegurar-ne el màxim nivell d’utilitat terapèutica, sobre la base de criteris d’evidència científica. En aquest sentit, es van crear els programes d’harmonització farmacoterapèutica del CatSalut, que tenen com a finalitats principals: assegurar l’equitat en l’accés als medicaments en el conjunt del sistema sanitari públic català; millorar en els nivells d’eficiència i efectivitat de la prestació farmacèutica; i millorar el nivell d’utilitat terapèutica, tenint en compte sempre el marc de finançament públic.
Existeixen tres programes d’harmonització segons el tipus de prestació i característiques dels medicaments: medicaments en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària (PHF-APC); medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (PHF-MHDA); i medicaments d’alta complexitat, bàsicament orfes (PASTFAC).
Més informació:
És una companyia biofarmacèutica global que té com a missió descobrir, desenvolupar i distribuir fàrmacs innovadors que ajudin als pacients a superar malalties greus.
És una empresa de consultoria estratègica a l’àmbit de la salut que té com a missió desenvolupar projectes de col·laboració publicoprivada basats en l'evidència i en l'experiència, en l'àmbit del sistema nacional de salut.