La directora general de Desenvolupament Rural, Ester Peña, ha visitat avui les comunitats de regants de Segrià Sud i de Sucs, en les quals el Departament d’Agricultura està realitzant diverses actuacions.
El Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), juntament amb la Comunitat de Regants del Segrià Sud, ha realitzat les obres de recreixement del dipòsit de captació del regadiu del Segrià Sud, que estan a punt de finalitzar.
La impulsió de la xarxa de reg, situada en l’embassament de Riba-roja, disposa d’un dipòsit entre les estacions de bombament EB0 i EB1 per tal de compensar els desajustos entre els cabals bombats per cada una de les dues estacions. Atès que està previst que en la propera campanya de reg entraran en funcionament dues bombes, s’ha comprovat que calia recréixer aquest dipòsit per tal que pugui absorbir adequadament les diferències de cabals.
El projecte, va ser redactat pel Departament d’Agricultura i puja a un import total de 445.393 € i les obres les ha executat directament la Comunitat de Regants a través de l’establert en la Llei Omnibus 2011. Aquesta disposició normativa permet que les comunitats de regants, les obres de les quals estan finançades per la Generalitat de Catalunya, puguin efectuar l’aportació econòmica que els pertoca bé en metàl·lic o bé mitjançant l’execució directa d’una part de les obres equivalent al cost de la seva aportació (es tractaria d’un pagament en espècie). L’execució directa de les obres per la Comunitat abarateix el cost final de les actuacions ja que no és necessària la presentació de cap aval financer per iniciar les obres, havent estat aquest un factor molt important perquè la Comunitat decidís executar les obres amb mitjans propis.
L'àmbit d’actuació del regadiu del Segrià Sud està situat a la comarca del Segrià, on el reg de suport ha demostrat ser una solució a les condicions climàtiques poc favorables de la comarca, que contribueix a resoldre els problemes econòmics i socials de la zona. Tanmateix, el reg de suport representa un sistema de regadiu altament sostenible i eficient, atès que a partir d’unes dotacions d’aigua molt reduïdes per hectàrea s’aconsegueix elevar molt la rendibilitat de la terra sense haver de canviar els cultius tradicionals de secà de la zona (bàsicament olivera, ametller i vinya) i, en conseqüència, s’obté una estabilització de la renda de les explotacions agràries, fet que representa una important contribució a l’equilibri territorial. Aquestes circumstàncies van justificar que el DARP promogués el regadiu del Segrià Sud.
L’any 1988, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va atorgar la corresponent concessió d’aigües a derivar de l’embassament de Riba-roja, Després d’adaptar les dotacions i la delimitació de l’àrea regable del Segrià Sud com a conseqüència de l’adequació del conjunt de regadius de la zona (sistema Segarra-Garrigues, regs del Baix Segre, reg de les Garrigues Baixes), el reg del Segrià Sud és un reg de suport amb una dotació de 2.000 m3/ha/any que permetrà regar 6.189 hectàrees dels municipis de Maials, Seròs, Almatret, Llardecans i Torrebesses La xarxa de distribució ja està finalitzada i ja s’han adherit al reg 4.610 ha.
El DARP ha redactat també el projecte d’ampliació de concessió fins a un total de 8.875 ha, que, una vegada realitzada la tramitació ambiental amb una declaració de caràcter favorable, ha enviat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la qual, l’ha inclòs en el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.
Actualment s’està realitzant la promoció del reg en l’àrea d’ampliació, com a pas previ a la redacció dels projectes constructius, que es redactaran en les zones en les quals hagi una adhesió considerables de nous beneficiaris.
La zona regable de la Comunitat de Regants de Sucs, en el TM de Lleida, te una superfície de 1.872 ha i és una col·lectivitat de base del Canal d’Aragó i Catalunya. El DARP ha realitzat un estudi previ per a la modernització de la xarxa de reg. L’actuació consisteix en la modernització de les xarxes del Pantà Villa, amb una superfície de 430,75 ha, de la xarxa Baix del Pantà Gran Fase 1 amb una superfície de 181,42 ha i la construcció d’una canonada de connexió entre el Pantà Vinyes i el Pantà Gran.
La inversió prevista per a aquesta actuació és de uns 3 milions d’euros i està previst realitzar-la amb un ajut econòmic del DARP.
Les actuacions en matèria de regadius són una aposta prioritària del DARP, amb la finalitat de contribuir al desenvolupament d'una agricultura i ramaderia més competitives, que permetin garantir les rendes i fixar la població al territori, així com la millora de les condicions de vida de la població beneficiada.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
3