Una delegació de compradors libanesos del sector carni visita Catalunya, en el marc del II B2B Meat Catalonia – Lebanon, organitzat pel Departament d’Agricultura
 
·         El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de PRODECA, rep una delegació de compradors libanesos del sector de la carn de boví, que visita Catalunya del 22 al 28 de setembre
 
·         La delegació empresarial libanesa està encapçalada per Hussein Hajj Hassan, ministre del Govern del Líban, que serà rebut pel conseller Jordi Ciuraneta; i durant la trobada, està previst un intercanvi de les oportunitats de negoci entre ambdós països en l’àmbit agroalimentari
 
·         L’agenda comercial inclourà visites a empreses, escorxadors, així com al Port de Barcelona i als mercats municipals
 
·         L’objectiu és donar a conèixer la qualitat, la innovació i la seguretat alimentària que garanteixen els processos d’elaboració de les empreses catalanes; les connexions i les facilitats logístiques de què disposa Barcelona; així com la fórmula de venda de productes carnis a través dels mercats
 
 
Set empreses catalanes exportadores de carn de boví, membres de l’Associació Empresarial Càrnica Anafric, participen en el II B2B Meat Catalonia – Lebannon, una actuació organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), en col·laboració amb Anafric, i que té com objectiu posar en contacte els compradors libanesos amb empreses del sector boví de Catalunya.
 
Durant els dies de la missió inversa, es duu a terme trobades empresarials i visites dels importadors libanesos als centres productius de les empreses participants.
 
En el decurs d’aquest itinerari per Catalunya, la delegació, acompanyada del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ambdós organismes del Departament, Jordi Bort, i del president de l’associació ANAFRIC, Josep Fríguls, també visitarà Mercabarna juntament amb el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i seran rebuts per Josep Tejedo, director general de Mercabarna.
 
La visita a les instal·lacions del Port de Barcelona inclourà una presentació de les oportunitats logístiques que ofereix la ciutat, i es clourà amb una visita marítima i una reunió amb els responsables de sanitat animal del Punt d’Inspecció Fronterera (PIF).
 
Per a tancar la visita, els representants de la delegació libanesa visitaran els mercats municipals de Barcelona, on seran rebuts per les seves autoritats.
 
Actualment, hi ha acords sanitaris entre l'Estat Espanyol i el Líban per a exportar carns de les espècies bovina, ovina, caprina i porcina. La presència catalana al Líban presenta un potencial de creixement important, i per aquesta raó el Departament d’Agricultura, a través de PRODECA, dóna suport a aquesta actuació, continuïtat de la iniciada el passat mes de juny a Beirut, quan empresaris catalans del sector de carn de boví, acompanyats per Jordi Bort i Josep Friguls, van viatjar al Líban per a conèixer de primera mà l’accés al mercat libanès, així com els tipus de productes, presentacions i característiques que busquen els consumidors d’aquell país. 

Les empreses catalanes participants en el II B2B Meat Catalonia – Lebannon:
 
  • Carlos Colomer, SA | Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa)
  • Carns Pont | Barcelona
  • CarnsB SA | Barcelona
  • Companyia General Càrnia SA | Barcelona
  • Escorxador Frigorífic Sant Cugat del Vallés | Sant Cugat del Vallès
    (Vallès Occidental)
  • Grup Viñas | Vic (Osona)
  • Viñals Soler, Indústrias Cárnicas | Argentona (Maresme)
 
El sector carni al Líban
 
Líban ha estat històricament el principal centre comercial d’Orient Pròxim actuant com a Hub i reexportant a tot el territori i, si bé actualment els Emirats Àrabs Units li han pres el lideratge, segueix sent un dels principals actors comercials de la regió. De fet, el principal destí de les seves exportacions és Aràbia Saudita, seguit de Síria, Kuwait i Egipte.
 
La producció de carn al Líban s’ha duplicat des de 1990, superant les 215.000 tones, i en els últims anys segueix molt estable amb un increment anual de menys del 2%. Aquest modest creixement productiu reflecteix els alts preus dels pinsos i la demanda estancada. El subsector carni més productiu és l’avícola amb 132.000 tones, seguit de la producció bovina (70.000), i de la d’oví i cabrum (14.000).
 
Aquesta situació fa que sigui un mercat atractiu per als principals exportadors carnis a nivell mundial ja que aquest país d’Orient Pròxim necessita importar al voltant del 60% de la carn que consumeix, el que representa més de 160 milions de dòlars anuals. El consum per càpita anual de carn a Líban és de 43 quilograms i el 24% de la despesa de les famílies es destina a l’alimentació.
 
D’altra banda, les exportacions de carn de Catalunya al Líban denoten un creixement exponencial atès que s’han incrementat en més d’un 100% des de 2012, representant el 2014 una xifra de negoci de més de 220.000 dòlars.
 
Alhora, tenint en compte les dades anteriors i la previsió que l’economia libanesa seguirà creixen durant el 2015 a raó d’un 1,5% anual, tal i com ha crescut el 2014, es pot afirmar que aquest mercat representa un potencial mercat per al sector carni català.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.