- És el segon cop que Catalunya situa les nacions sense estat i les regions en el full de ruta dels compromisos internacional
Catalunya serà present a la 70a Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra a Nova York entre el 25 i el 27 de setembre. En concret, a través de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD) participarà a la cimera especial per a l’adopció dels nous Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que prenen el relleu als Objectius de Desenvolupament del Mil·leni (ODM). Durant aquest esdeveniment està previst que més de 150 líders mundials adoptin una nova Agenda pel 2030 que estableixi una sèrie d'objectius ambiciosos per a tot el món. L’agenda marcarà les polítiques de desenvolupament sostenible dels governs durant els propers 15 anys, i per tant, també les de la Generalitat i les dels ajuntaments catalans.
El nostre país continua present, d’aquesta manera, en les grans cites mundials i prenent part activa en la seva preparació. Durant aquest 2015, i a través del grup d’interès d’autoritats locals, mitjançant l’nrg4SD, Catalunya ha contribuït a que el document que s’ha d’aprovar aquest mateix cap de setmana reconegui el paper dels governs regionals i locals en les polítiques relacionades amb el desenvolupament sostenible. Un fet que resultarà d’importància cabdal en el moment que s’hagi de debatre sobre el finançament de les accions derivades dels ODS. Els governs locals i regionals esdevenen actors principals, amb competències reconegudes en la matèria, que podran rebre finançament per aplicar les polítiques que decideixin en el seu territori.
És el segon cop que Catalunya aconsegueix situar els governs “subnacionals”, en l’argot de les Nacions Unides, en el full de ruta dels compromisos internacionals. La primera va ser l’any 2009, quan L'ONU va reconèixer el paper de les nacions sense estat i de les regions en la lluita contra el canvi climàtic, en la coneguda internacionalment com a “esmena catalana”, dins el text acordat a la cimera de Copenhaguen.
Si bé les negociacions per a la definició de l'Agenda Post-2015 han estat principalment dirigides pels Estats, han tingut la voluntat de ser un "procés intergovernamental inclusiu i transparent, obert a tots els interessats, a escala mundial”. En aquest sentit, han comptat amb una àmplia participació dels Grups Principals de les Nacions Unides i d’altres actors de la societat civil.
El procés de negociació intergovernamental es va iniciar el gener de 2015 amb una sessió de balanç, i ha continuat amb sessions de debat mensuals fins al mes de maig. Aquestes sessions han tractat des de la caracterització de la futura declaració i els indicadors de progrés dels ODS, fins als mitjans d’implementació, el seguiment i la revisió i la creació d’un Partenariat Global.
L’Agenda Post-2015
El procés per definir l’Agenda Post-2015 de les Nacions Unides es va posar en marxa a la Cimera de Rio+20, el juny de 2012, amb la finalitat d'adoptar una agenda, universal i transformadora per al desenvolupament sostenible aquest setembre. La nova agenda es basarà en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), definits pel Grup de Treball Obert, que proposa 17 objectius i 169 fites.
Partint de l’experiència adquirida amb els ODM, els ODS es plantegen com uns objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables a tots els països, tenint en compte les diferents realitats i nivells de desenvolupament. A partir de la seva aprovació, el treball continuarà per establir els indicadors que identificaran els objectius, document que està previst enllestir a principis de la primavera vinent.
1