- Borràs remarca l’interès dels comicis entre la comunitat internacional i fa una crida perquè la jornada electoral “doni una lliçó de civisme i convivència”
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha comparegut a la sala de premsa del Centre de Difusió de Dades instal·lat al Parlament de Catalunya per informar de l’inici de la jornada electoral. La consellera ha explicat que no hi ha hagut cap incidència remarcable que hagi impedit la normal obertura dels col·legis electorals. Així, en el moment de la compareixença, a les 9.45 hores, les 8.181 meses electorals de Catalunya s’havien constituït sense problemes.
Meritxell Borràs ha fet èmfasi en què al llarg del dia d’avui l’atenció de la comunitat internacional estarà fixada sobre les catalanes i els catalans” i ha fet “una crida a donar una lliçó de civisme i convivència al món”.
Cal recordar que, per circumscripció electoral, hi ha 5.836 meses a Barcelona; 823 a Girona; 520 a Lleida, i 1.002 a Tarragona. El total de col·legis electorals és de 2.697 (1.607, a Barcelona; 399, a Girona; 321, a Lleida, i 370, a Tarragona).
La consellera ha recordat que la població de dret a Catalunya és de 7.518.903 persones i que el cens electorals per a aquestes eleccions és de 5.510.798 electors, dels quals 196.062 són a l’estranger. Les persones que podran votar per primera vegada en aquestes eleccions, per haver complert 18 anys des dels comicis anteriors, són un total de 164.247.
En aquestes eleccions s’escullen 135 diputats, que es reparteixen per circumscripcions de la manera següent: 85 per Barcelona; 17 per Girona, 15 per Lleida, i 18 per Tarragona. Hi concorren 40 candidatures, 24 menys que en les comicis del 2012.
Vot per correu i periodistes acreditats
La consellera de Governació ha destacat que aquestes són unes eleccions que susciten un gran interès, i n’ha posat dos exemples. D’una banda, hi ha hagut 107.421 sol·licituds de vot per correu des de territori estatal, un 70% més que en els darrers comicis, quan hi van haver 63.142 sol·licituds.
També hi ha hagut 21.771 sol·licituds de vot per correu de catalans residents a l’estranger i 1.841 d’electors temporalment absents.
D’altra banda, també s’ha incrementat notablement el nombre de mitjans de comunicació que seguiran el desenvolupament de les eleccions des del Centre de Difusió de Dades instal·lat al Parlament. Així, han sol·licitat acreditar-se un total de 550 periodistes, de 26 països diferents. D’aquests, hi ha 180 periodistes estrangers, d’una vuitantena de mitjans internacionals.
Més de 87.500 persones mobilitzades per la jornada electoral
La consellera Meritxell Borràs també ha explicat que hi ha 87.543 persones mobilitzades que treballen per al correcte desenvolupament de la jornada, entre efectius policials, personal de l’administració i membres de les meses.
El dispositiu de seguretat per a les eleccions el formen 8.186 mossos d’esquadra, dels quals 4.519 fan tasques extraordinàries directament relacionades amb el dispositiu electoral. Cal afegir-hi, a més, de 1.703 efectius de policia local i 143 vigilants locals. En total, hi ha, doncs, 10.032 efectius policials mobilitzats.
Per garantir que el procés es desenvolupi amb fluïdesa i per resoldre les possibles incidències, hi ha 3.885 representants de l’Administració als col·legis electorals de tot Catalunya.
Els membres titulars de les meses electorals són 24.543, més 49.086 suplents.
Seguiment de la jornada a través de web i App
La Generalitat ha posat a la disposició de la ciutadania l’aplicació Eleccions 27S, que permet seguir en temps real, des del mòbil o des de la tauleta, els avanços de participació i els resultats de l'escrutini de les eleccions al Parlament de Catalunya.
L’aplicació permet accedir a les dades a diversos nivells: el conjunt de Catalunya, per circumscripció, per comarca i per municipi. Incorpora nombroses funcionalitats, com a resultar d’un procés participatiu en el qual els usuaris van aportar suggeriments per millorar l’aplicació que es va fer per a les eleccions al Parlament del 2012. Fruit d’aquest procés són, per exemple, un apartat amb informació detallada dels resultats de les candidatures, on apareixeran dades sobre els vots, el percentatge de vot i els escons obtinguts per cada formació, així com el nom dels candidats escollits, a mesura que avanci l’escrutini.
Així mateix, també s’ha inclòs, com a novetat, l’opció ‘El Meu Parlament’, que permet als usuaris fer una predicció de la configuració del Parlament i compartir-la a través de les xarxes socials.
Eleccions 27S és una aplicació mòbil gratuïta disponible en català, castellà i anglès per a iOS i Android i es pot descarregar des de l’enllaç
D’altra banda, les dades de la jornada també es poden seguir a través del web de resultats provisionals, que s’ha posat en funcionament amb l’inici de la jornada electoral.
1