Empresa i Treball

TURISME

Més de 650 professionals del sector turístic català celebren avui el Dia Mundial del Turisme

query_builder   1 octubre 2015 21:21

event_note Nota de premsa

TURISME

Més de 650 professionals del sector turístic català celebren avui el Dia Mundial del Turisme

 

  • L’acte és un reconeixement al sector turístic que ha situat Catalunya com a destinació turística líder i exemple de bones pràctiques i excel·lència.
  • Durant la celebració el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit l’acte de lliurament dels Guardons del Turisme de Catalunya 2015.
  • El Dia Mundial del Turisme ha estat el marc idoni per anunciar que el 2016 serà l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme.

Més de 650 professionals del sector turístic català s’han reunit avui al Museu Nacional d’Art de Catalunya per celebrar el Dia Mundial del Turisme, que es commemora el 27 de setembre. Organitzat per tercer any consecutiu per la Direcció General de Turisme i l’Agència Catalana de Turisme, aquesta celebració és un reconeixement a la bona feina feta per part del sector turístic català, públic i privat, que ha situat Catalunya com una destinació turística líder, no només en termes de nombre de turistes, sinó també com a exemple de bones pràctiques i excel·lència.

En el transcurs de l’acte, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha presidit el lliurament dels Guardons del Turisme de Catalunya 2015. L’han acompanyat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Aquests premis s’atorguen a aquells projectes turístics que ajuden a posar en valor els recursos i actius de Catalunya, oferint noves experiències als consumidors o fent-ho de forma responsable i innovadora.

El Jurat, format pels components del Consell de la Taula de Turisme, ha determinat que els guardonats al 2015 siguin:

Icària Iniciatives Socials, SAL, per Inout Hostel (Barcelona), en la categoria de "Turisme responsable". Es tracta del primer alberg de Joventut d’Europa amb una plantilla integrada en més d'un 95% per persones amb discapacitat, majoritàriament intel·lectual. Treballa també a nivell ambiental i disposa de mesures d’estalvi energètic, com separació de residus, protecció de l’espai natural, consum responsable, etc. Aplica una política de conciliació màxima entre la vida laboral i familiar dels treballadors, amb suport individualitzat per a cadascun d’ells i un pla d’igualtat d’oportunitats amb idèntiques possibilitats de promoció.

Jaume León Andrés, en la categoria de "Millor experiència turística". Entregat a la creació de producte turístic innovador i experiencial, especialment  a les comarques d’interior, és el president i autèntica ànima i motor de l’Associació Turística Montsec, i un dels principals responsables del creixement turístic i econòmic de la comarca de La Noguera en els darrers anys. Jaume León és també director de l'Agència Receptiva Tu i Lleida, director de Cim hotels, president de l'Associació d'empresaris i comerciants de la Noguera Alta – Les Aspres del Montsec, membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana de Professionals de Turisme (ACPT) i president de la Confraria de Campaners de Catalunya.

Fundació Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (Vila-seca, Tarragona), en la categoria de "Millor projecte de coneixement i recerca aplicada al sector turístic". Ubicat a la Universitat Rovira i Virgili, és un òrgan compartit de coordinació i gestió de recerca, formació, innovació i desenvolupament empresarial. Rep el guardó per la creació de l'eina tecnològica Tourism Data System, una plataforma que gestiona les dades d'ocupació d'allotjaments turístics i de preus. Posteriorment crea informes a mida que proporcionen a cada establiment, oferint solucions personalitzades a les necessitats de cadascun, i ajudant a conèixer la posició de cada negoci en el mercat, una dada fonamental per a la planificació de la destinació i per a la millora de la seva competitivitat.

Estació d’Alta Muntanya de Tavascan (Lladorre, Lleida), en la categoria d’"Innovació". És la primera estació d’esquí de tot l’Estat a tenir un recorregut per a persones amb diferents capacitats intel·lectuals i físiques. Compta amb una sèrie de Circuits Inclusius "Sumant Capacitats" per tal de millorar l’experiència a la muntanya de les persones amb més dificultats. Fora de la pràctica més esportiva, destaquen també els seus tallers i activitats integrats en l’entorn. El projecte està apadrinat per Kilian Jornet.

El jurat ha destacat també els projectes d’altres empreses i entitats que han resultat finalistes en cadascuna de les categories:

Turisme responsable: Advanced Leisure Services (Santa Coloma de Cervelló, Barcelona) i Conselh Generau d’Aran (Vielha, Lleida).

Millor experiència turística: Consorci Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu, Lleida) i Triptek Solutions (La Bisbal de l’Empordà, Girona).

Millora del coneixement i recerca aplicada al sector turístic: Diputació de Barcelona (Barcelona) i Consell Comarcal del Baix Ebre (Tortosa, Tarragona).

Innovació: Casa Batlló (Barcelona) i Fundació Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (Vila-seca, Tarragona).

Al marge d’aquests guardons, el president de la Generalitat ha lliurat també una placa commemorativa a Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, per la contribució dels germans Roca al reconeixement internacional de la gastronomia catalana.

Així mateix, el sector turístic català ha volgut rendir un sentit homenatge a Juli Soler, ànima del restaurant El Bulli, i Raimon Martínez Fraile, figura cabdal del món turístic català i espanyol, que van traspassar aquest any.

2016, Any de la Gastronomia i l’Enoturisme

La celebració del Dia Mundial del Turisme ha estat el marc idoni per anunciar que el 2016 serà l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme, de manera que la Direcció General del Turisme i l’Agència Catalana de Turisme centraran bona part de les accions de l’any vinent a promocionar la gastronomia i els vins catalans des de la vessant turística. Precisament ha estat en Josep Roca qui ha donat el tret de sortida d’aquest any amb una ponència sobre cuina, vins i creativitat.

Cal destacar, a més, que Catalunya ha estat nomenada Regió Europea de la Gastronomia 2016 per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol pretén estimular, recopilar i difondre el coneixement per contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees mitjançant la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica.

Per tot això, el cóctel-sopar del Dia Mundial del Turisme, elaborat i servit pels alumnes i l’equip docent de l’Escola Superior d’Hosteleria de Barcelona (ESHOB), ha comptat amb representació de les 12 Denominacions d’Origen de vi i cava catalans, així com de productes típics de la gastronomia catalana.

La celebració del Dia Mundial del Turisme ha comptat també amb l’actuació musical de la coral Deu de Veu, guanyadors de la primera edició del programa de TV3 "Oh Happy Day".

Els actes del Dia Mundial del Turisme a Catalunya han estat possibles gràcies a la col·laboració de les següents empreses i entitats: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona - ESHOB, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Torres, La Roca Village, Codorniu, Estrella Damm i Coca-Cola.
 
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom
 

1  

Fitxers adjunts

El president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els guardonats

El president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els guardonats
JPG | 2042

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia