El Govern ha acordat interposar recurs d'inconstitucionalitat en relació amb diversos articles i disposicions de la Llei 28/2015, de 30 de juliol, per a la defensa de la qualitat alimentària. 
 
L’esmentada Llei estatal aprova una regulació bàsica dels sistemes de control de la qualitat alimentària, un complet règim sancionador general i un d’específic i complementari en matèria de classificació de canals de boví i porcí. A més, també preveu l’aplicació de les normes estatals reguladores del procediment sancionador.
 
La Llei invoca la competència que l’art. 149.1.13 CE reserva a l’Estat en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, però la imposició d’aquests règims sancionadors uniformes resulta inconstitucional i envaeix les competències de la Generalitat de Catalunya.
 
Així ho ha conclòs també el Consell de Garanties Estatutàries en el Dictamen 16/2015, d’1 d’octubre, excepte pel que fa als articles 12.2, 20.1 i DA.5, relatius a la determinació precisa de les quanties de les sancions.