• La Direcció General de Turisme (DGT) i el Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya han signat un protocol de col·laboració mitjançant el qual els diferents col·legis podran denunciar davant la DGT les activitats d’allotjament presumptament il·legals en habitatges.
 
  • Els diferents col·legis faran la tasca de formació sobre la normativa turística aplicable als allotjaments turístics en habitatges entre els seus col·legiats, amb la finalitat que aquests informin als gestors i a les comunitats de veïns.
 
La directora general de Turisme, Marian Muro, i el president del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya, Enric Vendrell, han signat un protocol de col·laboració entre les dues entitats amb l’objectiu de col·laborar en el compliment de la normativa turística corresponent en matèria dels habitatges d’ús turístic (HUT’s).
 
Muro ha volgut destacar la importància d’aquest acord perquè “en la tasca de control de la legalitat dels habitatges d’ús turístic és molt important comptar amb la col·laboració dels agents que hi intervenen. Els Administradors de Finques són professionals que coneixen de primera mà la gestió dels edificis que administren, i la seva col·laboració serà clau a l’hora d’identificar aquells habitatges turístics que no compleixen amb la normativa turística”.
 
En virtut d’aquest protocol, els diferents Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya col·laboraran amb la Direcció General de Turisme en els següents punts:
 
  • Informar a la Direcció General de Turisme, quan en tinguin coneixement, de l’activitat d’allotjament presumptament il·legal en habitatges en les comunitats que administren.

 

  • Difondre entre els seus col·legiats la normativa turística referent als habitatge d’ús turístic, a fi de que aquests puguin informar, alhora, als gestors de HUT’s situats en les finques que administren, i als propietaris, bé directament o bé a través de les comunitats de veïns.
 
  • Fer difusió, entre les comunitats de propietaris, del protocol de bones pràctiques elaborat pels col·legis per assegurar el compliment de la normativa turística.
 
  • Promoure que tots els habitatges d’ús turístic que comercialitzen i administren els seus col·legiats compleixen els requisits que estableix la normativa turística.
 
Així mateix, els diferents col·legis d’administradors de finques podran actuar d’intermediaris entre els col·legiats i l’administració pública en tot el referent a la identificació de possible oferta d’allotjament turístic il·legal en habitatges. En aquest sentit, quan un col·legiat detecti un HUT il·legal en una de les finques que administra, podrà facilitar aquesta informació a qualsevol dels col·legis i aquests, prèvia comprovació de la informació facilitada, podran realitzar la corresponent denúncia, adreçada a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, a través del Registre general electrònic de l’Administració. Cal destacar que en aquestes denúncies no caldrà que hi consti cap dada que identifiqui les entitats o els particulars que han comunicat al col·legi la denúncia.
 
Per la seva banda, la Direcció General de Turisme es compromet a realitzar les actuacions següents:
 
  • Facilitar als diferents col·legis, de manera àgil i senzilla, tota la informació necessària per tal que aquests puguin verificar la legalitat de l’oferta d’allotjament turístic.
 
  • Informar de forma periòdica el Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya de l’evolució administrativa de les denúncies trameses pels col·legis territorials a la Direcció General de Turisme.
 
  • Establir un canal de comunicació permanent amb els col·legis que permeti anticipar les novetats normatives turístiques en relació amb l’activitat d’habitatges d’ús turístic, amb l’objectiu de promoure la legalitat en l’exercici d’aquesta activitat, i resoldre els possibles dubtes que s’hagin produït en l’aplicació del protocol.
 
  • Participar en jornades informatives que organitzin els propis Col·legis d’Administradors de Finques sobre la regulació dels habitatges d’ús turístic.
 
 
Més de 263.000 places regularitzades en apartaments i habitatges d’ús turístic
 
Aquest acord s’emmarca en tot el seguit d’actuacions que la Direcció General de Turisme ha realitzat des de 2012, per tal de fer aflorar i regularitzar els apartaments i habitatges d’ús turístic de Catalunya que es troben en situació il·legal.
 
Fruit d’aquestes actuacions, a data d’avui s’han regularitzat 45.968 habitatges d’ús turístic i 225 establiments d’apartaments turístics, fet que suposa una regularització global de 263.712 places d’allotjament turístic. La xifra actual suposa la regularització del 52,7% de les 500.000 places que la Direcció general de Turisme pren en consideració com a oferta potencial d’allotjament turístic en habitatges d’ús turístic i establiments d’apartaments turístics a Catalunya.  
 
Cal recordar que la Direcció General de Turisme va impulsar aquesta campanya de regularització, amb l’objectiu de censar el nombre existent d’apartaments i habitatges d’ús turístic, garantir la qualitat mínima exigible d’aquesta important oferta d’allotjament turístic a Catalunya, i dotar-la de la necessària transparència en l’exercici de l’activitat.
 
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom
 

1  

Fitxers adjunts

La directora general de Turisme, Marian Muro, i el president del Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya, Enric Vendrell, en l'acte de signatura.

La directora general de Turisme, Marian Muro, i el president del Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya, Enric Vendrell, en l'acte de signatura.
JPG | 4443