Servei Meteorològic de Catalunya

Balanç del temporal de pluja i vent

query_builder   3 novembre 2015 17:10

event_note Nota de premsa

Balanç del temporal de pluja i vent

 

  • Al llarg de dilluns la pluja va ser general, amb acumulacions superiors als 100 mm a diversos sectors del prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a punts de l’altiplà Central 
  • En alguns punts de les comarques de Ponent feia diverses dècades que no hi plovia tant en un sol dia.
  •  La pluja recollida en 12 hores a Sant Salvador de Guardiola (el Bages) i a la Panadella (l’Anoia) va suposar més de la meitat de la que havia caigut al llarg dels últims 10 mesos
 
El temporal de les últimes hores ha deixat vent i pluja general a Catalunya, amb acumulacions molt abundants (superiors als 50 mm en 24 hores al llarg de dilluns) a la majoria de comarques, i fins i tot superiors als 100 mm a diversos sectors del prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a punts de l’altiplà Central (nord de la Conca de Barberà i zones altes de l’Anoia i la Segarra). Al llarg de l’episodi, la pluja acumulada ha superat els 200 mm al massís dels Ports, a l’extrem sud del Principat.
 
El causant del temporal ha estat una baixa aïllada a nivells alts i mitjans de la troposfera que al llarg de dilluns s’ha anat aproximant al Principat des del sud de la península Ibèrica. Els mapes següents mostren la topografia i la temperatura a 500 hPa (esquerra) i 850 hPa (dreta) del dilluns 2 de novembre al migdia (12h UTC).
mapa
 
mapa2
El mapa de 500 hPa (uns 5.500 metres d’altura) mostra la posició de la baixa a aquest nivell, que impulsava vent de component sud. D’altra banda, a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altura) s’observa un marcat flux de xaloc sobre el litoral català, fet que explica el fort vent en superfície i la notable alteració marítima. Aquest vent del sud-est, molt humit i relativament càlid, afavoria la formació de nuvolositat i les precipitacions tan bon punt ascendia per superar els relleus del litoral i prelitoral.
 
La imatge del canal visible del satèl·lit METEOSAT corresponent a les 12 UTC del dilluns 2 de novembre mostra clarament la nuvolositat associada a la depressió, centrada al sud de la península.
meteosat
El vent de component est va bufar amb ratxes 70 a 100 km/h a diversos sectors del prelitoral català, especialment de la meitat sud, i amb ratxes superiors als 100 km/h a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, així com als cims del Montseny. Aquest vent va provocar onades de més de 2 m d’altura al litoral, i fins i tot superiors als 3 metres al litoral Central.
 
 
Precipitació acumulada
 
El mapa següent mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el diumenge 1 i el dimarts 3 de novembre de 2015 fins a les 9 del matí. S’ha obtingut a partir de les dades de 285 pluviòmetres, 175 de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i 110 de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):
 
Mapà ppt
El mapa deixa ben palès el paper que ha tingut el relleu, ja que els màxims més marcats coincideixen amb la serra prelitoral, el Pirineu i el Prepirineu, així com l’altiplà central. En canvi, s’observen mínims també marcats en algunes fondalades de l’interior (plana de Vic, pla de Bages, Conca de Tremp o Pla d’Urgell) situades a sotavent del flux del sud-est.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que entre diumenge i dimarts fins a les 9 del matí han recollit més de 100 mm. Cal destacar que la major part de la precipitació s’ha recollit al llarg de dilluns:
Taula ppt
En alguns casos, la pluja recollida al llarg de l’episodi va significar més de la meitat de la precipitació que s’havia acumulat en 10 mesos, de l’1 de gener al 31 d’octubre.
 
-       A la Panadella (l’Anoia) s’havien recollit 229,8 mm en 10 mesos, mentre en 24 hores s’han mesurat fins a 136,1 mm (un 59%).
 
-       A Sant Salvador de Guardiola (el Bages) només s’havien acumulat 208,3 mm en 10 mesos, mentre en 24 hores s’han mesurat 118,1 mm (un 57%).
 
En canvi, cal esmentar que els 220,7 mm mesurats al PN dels Ports no són ni tan sols l’episodi més important de l’any. De fet, és la tercera vegada en 12 mesos que s’hi produeix un episodi de més de 200 mm:
 
-       Del 18 al 25 de març de 2015 va recollir 704,6 mm, dels quals 689,2 mm van caure en 5 dies, entre el 20 i el 24.
 
-       Entre el 28 i el 30 de novembre de 2014 s’hi van acumular 472,3 mm, dels quals 336,1 van caure en un sol dia, el 29 de novembre
 
 
Pel que fa a la cota de neu, ha estat molt alta al llarg de l’episodi (en general superior als 2.500 m), tot i que durant la matinada de dimarts ha tendit a baixar fins als 2.200 metres al Pirineu occidental. L’estació de Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) ha registrat un gruix de neu nova de 9 cm.
 
 
Un dia excepcionalment plujós a punts de l’interior
 
Malgrat que l’episodi es va iniciar al llarg de la jornada de diumenge, quan va començar a ploure a punts de l’extrem sud del país (25,6 mm al llarg del dia al PN dels Ports), la major part de la precipitació va caure al llarg de dilluns, en molts casos en poques hores.
 
La pluja de dilluns (0-24h UTC) va superar els 100 mm a diversos sectors del prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a punts de l’altiplà Central (nord de la Conca de Barberà i zones altes de l’Anoia i la Segarra).
 
12 de les 127 estacions de la XEMA amb una sèrie de més de 10 anys no havien registrat mai tanta pluja en un sol dia (en negreta, estacions amb més de 20 anys de dades):
taula 2
Els registres més excepcionals de l’episodi corresponen a les comarques de l’altiplà central (nord de la Conca de Barberà, zones altes de la Segarra o l’Anoia i sud del Solsonès). Com a exemples:
 
-       L’estació automàtica de la Panadella (l’Anoia), amb poc menys de 7 anys de dades, va registrar ahir 135,8 mm, valor que supera molt àmpliament l’anterior valor màxim diari, de 78,4 mm el 29 de novembre de 2014.
 
-       A l’Observatori de Pujalt (l’Anoia), amb 12 anys de dades, els 146,3 mm gairebé doblen l’anterior màxim diari, de 76,5 mm el 9 d’octubre de 2010.
 
-       A Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà), on ahir es van recollir 137,6 mm, el valor màxim de pluja diària de les sèries manuals, amb 33 anys de dades contínues, era fins ara de 83,7 mm (09/06/2010). Anteriorment, consta que el 14 de desembre de 1943 s’hi van recollir 135,0 mm.
 
-       A Cervera (la Segarra), on ahir dilluns es van recollir 75,3 mm, cal retrocedir fins al 7 de maig de 1970 per trobar una pluja diària superior: 82,5 mm.
 
-       A Calaf (l’Anoia), on ahir es van recollir 75,1 mm, s’havia mesurat una precipitació superior, de 102,0 mm, l’11 d’octubre de 1970.
 
Les dades anteriors deixen clar que registres de l’ordre de 100 mm en 24 hores resulten completament excepcionals en aquests sectors del país.
 
 
Intensitat de la precipitació
 
Molts dels xàfecs d’ahir dilluns van ser intensos i localment van acompanyats de tempesta, especialment a les Terres de l’Ebre i punts del prelitoral. Gairebé una quarta part de les estacions de la XEMA van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per precipitació intensa (20 mm en 30 minuts), bàsicament situades al centre i sud del país. La taula següent mostra els valors més elevats, superiors als 30 mm en 30 minuts:
 
Estació
Comarca
PPT màxima 30 min
02-03/11/2015
(mm)
Nulles
Alt Camp
49,2
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
43,3
Benissanet
Ribera d'Ebre
39,8
Tivissa
Ribera d'Ebre
36,7
l'Espluga de Francolí
Conca de Barberà
34,9
 
 
D’altra banda, es van arribar a registrar fins a més de 3 mm en 1 minut:
 
Estació
Comarca
PPT màxima 1 min 02/11/2015
(mm)
Mas de Barberans
Montsià
3,6
Nulles
Alt Camp
3,5
Alcanar
Montsià
3,2
Gimenells
Segrià
3,2
Benissanet
Ribera d'Ebre
3,0
Gandesa
Terra Alta
3,0
 
 
Vent fort i alteració marítima
 
Entre la baixa situada a la península Ibèrica i l’anticicló a l’interior del continent es va generar corrent de vent del sud-est que al llarg de dilluns va bufar amb força a molts sectors del país, especialment a les comarques del prelitoral i del Pirineu i Prepirineu. La taula següent mostra les ratxes màximes de vent superiors als 80 km/h registrades per les estacions de la XEMA al llarg del dilluns 2 de novembre, mentre que el mapa presenta la ratxa màxima assolida per totes les estacions de la XEMA que mesuren el vent a 6 m i a 10 m, amb la seva direcció:
vent
vent2
L’estació d’Horta de Sant Joan (la Terra Alta) feia més de 8 anys  (7 de març de 2007) que no mesurava una ratxa tan forta.
 
Aquest vent de component est va provocar una important alteració marítima, amb onades de més de 2 m d’altura a tot el litoral, fins i tot superiors als 3 metres al litoral Central.
 
A banda del vent de component est que va bufar amb ratxes fortes al llarg del dia, també es van observar algunes ventades fortes associades a les tempestes, com és el cas de Mont-roig del Camp (el Baix Camp), on un possible tornado va causar desperfectes.
 
 
Predicció pels pròxims dies
 
La predicció per les pròximes hores indica que, tot i que el temporal ja ha quedat enrere, encara hi haurà certa inestabilitat atmosfèrica. La nuvolositat serà variable, i fins i tot compacta al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu occidental, on s’hi esperen algunes precipitacions febles. A més, de cara a la nit és possible algun ruixat al sector central del litoral i del prelitoral, així com al sud de la Costa Brava. El vent bufarà entre fluix i moderat de component sud, però malgrat això la situació marítima continuarà molt alterada, tot i que amb tendència a amainar ràpidament, amb onades que encara poden superar els 2,5 metres i una notable mar de fons del sud-est. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté obert fins al vespre l’avís per Situació Meteorològica de Perill per onatge.
 
A partir de dimecres 4 i durant el que resta de setmana, la situació meteorològica vindrà protagonitzada per les altes pressions. Això farà que els dies siguin majoritàriament assolellats, amb temperatures que aniran en ascens progressiu. De cara al proper cap de setmana l’ambient serà fins i tot càlid durant les hores centrals del dia.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

9  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 706

Mapa wrf 02/11/2015

Mapa wrf 02/11/2015
GIF | 18

 Mapa wrf 850

Mapa wrf 850
GIF | 22

Imatge HRIT_VIS

Imatge HRIT_VIS
JPG | 324

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 258

Taula PPT

Taula PPT
PNG | 250

Taula PPTx24h

Taula PPTx24h
PNG | 152

Mapa ratxa màx. vent

Mapa ratxa màx. vent
PNG | 38

Mapa VVx

Mapa VVx
PNG | 575