• El creixement intertrimestral es desaccelera dues dècimes, fins a un 0,8%, però es manté dins d’uns registres que no s’assolien des d’abans de la crisi
L’economia catalana manté la trajectòria de recuperació amb un creixement interanual del 3,6%, de juliol al setembre del 2015, 7 dècimes més que el trimestre anterior. En termes intertrimestrals, el PIB registra un creixement del 0,8%, dues dècimes menys que el segon trimestre, però dins d’uns nivells de creixement que, com en els tres trimestres anteriors, no s’assolien des d’abans de la crisi. La lleugera correcció a la baixa del tercer trimestre es deu, en bona part, a la manca de dinamisme de l’economia de la zona euro i, en general, de l’economia internacional. Aquestes dades corresponen a l’estimació d’avanç (des del vessant de l’oferta) que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement.
 
L’avanç del VAB del tercer trimestre del sector industrial mostra un creixement interanual del 2,6%, la qual cosa representa un avenç d’1,5 punts percentuals respecte als resultats del trimestre anterior. És el tercer any que la producció industrial mostra creixements positius. D’altra banda, cal remarcar que el creixement de la indústria a Catalunya supera el de la mitjana de la zona euro i el de les seves economies més importants des de mitjan 2013. En els darrers dotze mesos (fins a l’agost) la producció ha augmentat en termes interanuals especialment en les agrupacions sectorials de transformats de cautxú i plàstic, i d’equips elèctrics, electrònics i òptics.
 
El creixement interanual de la construcció el tercer trimestre és del 5%. La millora del subsector de l’habitatge és el més destacable de la nova dinàmica del sector, per bé que cal tenir present que els nivells de producció continuen molt baixos, després del fort ajust dels darrers anys.
 
El sector de serveis és el que concentra el creixement més important de l’economia. En el tercer trimestre del 2015 els serveis creixen un 3,8% interanual gràcies a les activitats de mercat, en especial el comerç i el turisme. Durant els nou primers mesos de l’any, el turistes estrangers han augmentat un 3,2% i la seva despesa un 2,4%.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 152

Nota de Conjuntura Econòmica- Núm. 87

Nota de Conjuntura Econòmica- Núm. 87
PDF | 542